Rådyr forsvinder i hobetal: Ingen ved hvorfor

Foto: Shutterstock

I Danmark er bestanden af rådyr faldet markant over en årrække, men man har ikke kunne komme med en decideret forklaring endnu.

Bestanden af rådyr i Danmark er henover de seneste 13 år faldet markant.

Bestanden er faldet med 42 procent, altså næsten halvdelen, viser en opgørelse baseret på jægernes indberetninger af nedlagt vildt, skriver TV 2.

Læs også

Husk det: 1. april skal du gøre det

Det er et markant tal, men man har endnu ikke kunne finde årsagen til det markante fald. Dog formodes det at hænge sammen med sygdom og faldende økologisk bæreevne.

Især på Fyn er det gået stærkt. Her blev der på et enkelt år registreret et fald på hele 23 procent, altså næsten en fjerdedel.

Det er en meget markant nedgang, lyder det fra professor ved Nationalt Center for Miljø og Energi Peter Sunde.

- Det er et meget voldsomt tal for et enkelt år, som tyder på pludselig forøget dødelighed, for eksempel et sygdomsangreb af en slags, som der var rapporter om samtidigt, lyder det fra Peter Sunde.

En anden mulig forklaring på nedgangen kan ifølge professoren være et ændret fødegrundlag for rådyrene. Det kan opstå, hvis et landbrugareal skifter afgrøder fra eksempelvis roer til majs.

Mystikken får yderligere næring, når man kigger på tendensen i nabolandene.

I hverken Sydnorge, Sydsverige eller Nordtyskland er en faldende bestand nemlig et tema, viser en rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi.

Det er altså et dansk fænomen indtil videre.

Selvom antallet er faldet markant, så er rådyret ifølge Peter Sunde ikke truet på nuværende tidspunkt.

Læs også

Rammer 89.000: Massiv lufthavnsstrejke i dag

 

Dagens Gossip