Rigshospitalet advarer: Mere end 25 spædbørn er kvæstet

01/11/2023 14:21

Nicolai Steinicke

Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Advarslen lyder klart fra Rigshospitalet og Sikkerhedsstyrelsen: "Forældre, vær opmærksomme."

Mest læste i dag

Mere end 25 spædbørn er kommet til skade siden midten af 2022, fordi de er faldet ud af en babylift eller en babynest med liftfunktion. 

Mens ingen 'alvorlige fejl' indtil videre er fundet i de undersøgte babylifte, mener myndighederne, at problemet ligger i, hvor nemt det er for spædbørnene at falde ud af liften.

Det skriver Ekstra Bladet.

"Henvendelserne fra hospitalerne har givet anledning til yderligere undersøgelser, som endnu ikke er afsluttet," udtaler kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen, Nicoline Zederkof Jensen. 

Hun opfordrer forældre til at kontakte Sikkerhedsstyrelsen, hvis de oplever fejl ved babylifte. Cheflæge Morten Breindahl fra Afdeling for Intensiv behandling af nyfødte og mindre børn på Rigshospitalet understreger også forældrenes rolle i denne bekymrende situation. 

"Som børnelæger vil vi meget gerne bidrage til at mindske risikoen for, at spædbørn kommer til skade ved fald," siger han.

Rigshospitalet oplyser, at omfanget af skaderne er alarmerende. Halvdelen af de tilskadekomne børn har lidt af kranietraumer, og en tredjedel har desuden fået blødninger i hjernen. 

Dette skyldes, at barnets hoved er den tungeste del af kroppen, hvilket øger risikoen for, at barnet lander med hovedet først, når det falder ud af liften.

Selvom Sikkerhedsstyrelsen arbejder på at finde eventuelle produktionsfejl, er budskabet klart: det er afgørende, at forældre er opmærksomme og omhyggelige, når de bruger babylifte eller babynests med liftfunktion, for at minimere risikoen for alvorlige faldulykker.