Så stor er prisforskellen på økologiske og konventionelle fødevarer

Skrevet af Mathias Nielsen

27/11/2022
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Prisforskellen på økologiske og konventionelle fødevarer varierer en del, alt efter hvilke varer man taler om. På et område er økologisk dog billigst.

Dagens topnyheder

Økologiske fødevarer har over en lang periode oplevet stigende popularitet blandt de danske forbrugere, men i takt med at inflationen er steget, er interessen for økologiske varer ligeså faldet.

Spørgsmålet er så, hvor stor prisforskellen på økologiske og konventionelle fødevarer reelt set er? Det varierer naturligvis en del, men frugt og grøntsager er generelt dyrere, hvis det er økologisk.

Berlingske har lavet en prissammenligning på konventionelle og økologiske varer med udgangspunkt i Føtex. Her koster et økologisk blomkål 20 kroner, mens den konventionelle udgave har en pris på 15 kroner.

En lignende prisforskel er at finde på et net appelsiner, hvor de økologiske koster 25 kroner for 1,5 kilo, mens de konventionelles pris lyder på 18,75 kroner.

Drikker man mælk, så er der faktisk penge at spare. En liter økologisk letmælk fra Arla koster således 14,25 kroner, mens en konventionel liter løber op i 14,50 kroner. Man sparer altså 25 øre, hvis man køber en økologisk letmælk.

Et sted, hvor forskellen stadig er ret stor, er med hensyn til kød. Kylling og hakket oksekød er således en noget mere omkostelig affære, hvis man køber økologisk her.

225 gram økologisk brystfilet koster 90 kroner, mens den konventionelle udgave koster 42,40 kroner – det er altså en prisforskel på hele 47,60 kroner, hvilket er mere end 100 procent.

Den samlede regning for 21 varer løber op i 527 kroner for de konventionelle udgaver, mens den økologiske kurv koster 706 kroner. Det svarer til en prisforskel på 34 procent og 139 kroner.

»Det lyder som en stor forskel, men husk, at når offentlige køkkener kan omlægge til økologisk kost inden for eksisterende budgetter, så kan vi godt holde fast i økologien, hvis vi vil. Vælger man økologiske produkter i den nedre prisende, behøver prisforskellen ikke være så voldsom,« siger Ann Lehmann Erichsen, der er selvstændig forbrugerøkonom.