Sagde de virkelig det? Politiet med højst usædvanlig udmelding

Foto: Tim K. Jensen/Ritzau Scanpix

Den kommende tid bliver noget uvant for Fyns Politi, som kommer til at praktisere en anderledes strategi over for kriminelle sager.

En af de første ting, som politiet gør i en sag, er at foretage en sigtelse. Således skal man sigtes for at kunne blive anholdt.

Men nu vil man i politiafdelingerne på Fyn forsøge sig med en anden strategi end hidtil.

Man har nemlig en målsætning om at nedbringe antallet af sigtelser i 2022, så fra nu af er der udstedt nye retningslinjer.

Læs også

Personalet har fået corona: Her lukker de ned omgående

I en mail, som TV2 har fået adgang til, skriver en politikommissær fra Fyns Politi til betjentene i afdelingen for Reaktiv efterforskning og Personfarlig kriminalitet: 

”Som udgangspunkt MÅ DER IKKE ske sigtelser i sager, som er mere end otte dage gamle i forhold til anmeldelsestidspunktet.”

Hvis sagerne har en tidsfrist, som det eksempelvis kan være tilfældet med vold eller voldtægt, så skal en chef godkende den eventuelle sigtelse.

Det lyder bizart, men er ikke desto mindre virkeligheden.

Årsagen skyldes eftersigende anklagemyndighedens bøvl med at få nedbragt antallet af sager med sigtelser.

Hvis der derfor kommer færre nye sigtelser, så håber man på at kunne komme til bunds i bunken.

Lotte Helms, ph.d.-stipendiat med speciale i strafferet på Syddansk Universitet, er langt fra imponeret over Fyns Politi.

“Hold da op. Det var da noget af en begrundelse for ikke at gå ud og sigte folk. Politiet har jo en forpligtelse til at sigte folk, når der er tale om en forbrydelse efter retsplejeloven, og at begrunde det at man ikke gør i måltal, det bliver jeg overrasket over,” siger hun til TV2

Fyns Politi har ifølge mailen et målkrav fra 1. januar 2022 på maksimalt 6000 sigtelser om året.

På tidspunktet for udsendelsen af mailen ligger tallet på 7200 sigtelser.

Derfor mener politiet heller ikke selv, at det er en kontroversiel målsætning. 

“Det er ikke sådan, at nu holder vi op med at lave sigtelser eller efterforskning. Vi vil i et kort tidsrum have fokus på de sager, hvor vi allerede har en sigtet, fordi vi er nødt til at få flere af dem afsluttet. Både den sigtede og anmelderen har krav på at få sagen afsluttet,” siger Lars Bræmhøj, der er chefpolitiinspektør.

Læs også

Hold øje med din e-boks: Brev på vej til 300.000 danskere

 

 

Dagens Gossip