Sommerens populære hobby gik helt galt: Hørte små lyde og pludselig var hele laden i flammer

Skrevet af Julie Møller

13/07/2021
Det gik grueligt galt,da en kvinde fra Vendsyssel ville fjerne ukrudt op ad husmuren på laden. Foto: Codan Forsikring.
Det gik grueligt galt,da en kvinde fra Vendsyssel ville fjerne ukrudt op ad husmuren på laden. Foto: Codan Forsikring.

Dagens topnyheder

Mange haveejere hygger sig i sommerferien med diverse haveprojekter. Et af projekterne, de kaster sig over, er fjernelse af ukrudt, der vokser op mellem havefliser og op af husfacader.

Hos forsikringsselskabet Codan har man i de seneste år oplevet en stigning i skadesager med ukrudtsbrænderne, der har forårsaget brande på blandt andet sommerhuse og skure.

“Det er en klar tendens. Vi får flere og flere af den slags sager. Og på miljøets vegne er det jo bedre at svitse ukrudt væk, end at bruge skrappe ukrudtsmidler, der går i grundvandet. Så det er altså ikke en opfordring til at stoppe med at bruge dem. Men blot at være forsigtig, når man gør det. Det er helt tydeligt, at folk bliver meget overraskede over, hvor stor skade sådan et instrument kan gøre, hvis man er uheldig,” siger skadedirektør i Codan forsikring, Henrik Bundgaard, i en pressemeddelelse.

Her sker ulykkerne oftest

Ulykkerne sker i sagens natur oftest, når folk gerne vil fjerne det ukrudt, som befinder sig tæt på en bygning. Selvom det føles som om, at man holder en god afstand, så tænker man måske ikke over, at der i hulrummet, som befinder sig lige under huset, kan lagre sig spindelvæv, støv og gamle blade, og hvor der kun skal den mindste lille glød til at starte en brand. Især på de sider af huset, hvor solen står lige på og udtørrer ekstra meget.

“Jeg tror, de færreste tænker over, at gammelt tørt spindelvæv nærmest bliver eksplosionsagtigt, hvis man sætter ild til det,” tilføjer Henrik Bundgaard.

Og går det galt, så går det stærkt. Det vidner tre nedbrændte skure i et ejendomskompleks ejet af DAB i Haslev om. Her var en lejer af en bolig i gang med at ordne sin private have, da en glød fra brænderen fik antændt et skur. Ilden bredte sig efterfølgende til tre andre skure.

Det går jo så hurtigt med sådan et træskur, og det varede heller ikke længe før, der kun var de sørgelige rester tilbage, lyder det fra Jesper Witt, der er driftschef i ejendommen. Hændelsen har fået ledelsen i boligforeningen til at overveje, om man skal lave regler for ukrudtsbrændere i området.

Der gik ikke mange minutter, før tre skure var futtet af. Foto: Codan Forsikring

“Denne gang var det heldigvis ”kun” et par skure, og de ting indeni, der blev ødelagt. Men tænk, hvis det gik ud over en beboelsesejendom en dag,” lyder det fra Jesper Witt fra DAB.

Alt blev ødelagt, da tre skure i en DAB-ejendom brændte ned til grunden.

En kvinde fra Vendsyssel støtter budskabet om, at man skal passe meget på, når man svitser ukrudt i haven. Hun fik sig også noget af en overraskelse, da hun i foråret ville gøre hus og have klar til udesæsonen.

“Jeg har brugt ukrudtsbrænder i mange år, og jeg har aldrig før haft ulykker, fordi jeg altid har været meget påpasselig. Jeg har netop været opmærksom på, om der var noget i nærheden, der kunne brænde, når jeg brugte den osv. I dette tilfælde var der lige et hjørne med ukrudt op af ladens husmur. Laden er omgivet af småsten, og det er jo en muret væg, så jeg havde ingen forestilling om, at der kunne gå ild i den. Men pludselig hørt jeg nogle små eksplosionsagtige lyde, og på få sekunder var hele laden i flammer. Jeg var dybt chokeret over, hvor hurtigt det gik,” lyder det.

Det gik grueligt galt, da en kvinde fra Vendsyssel ville fjerne ukrudt op ad husmuren på laden. Foto: Codan Forsikring

"Jeg har brugt ukrudtsbrænder i mange år, og jeg har aldrig før haft ulykker," lyder det fra en kvinde fra Vendsyssel ville fjerne ukrudt op ad husmuren på laden. Foto: Codan Forsikring.

 

Det skønnes, at omkring 400 brande bryder ud årligt på grund af ukrudtsbrændere. Tim Ole Simonsen, Operationschef og Indsatsleder hos Hovedstadens Beredskab, mener ligesom Henrik Bundgaard, at tendensen er, at de tal vil stige i de kommende år. Han mener desuden, at tallet kan være meget højere end statistikkerne viser og bakker derfor op om at advare danskerne, når de går i gang med at fjerne uønsket ukrudt i haven.

“Min personlige holdning er, at der er et kæmpe mørketal i forhold til, hvor mange brande der er forårsaget af ukrudtsbrændere. Det er svært at sætte en finger på antallet, da det ikke er noget, vi altid får at vide, når vi kommer ud til en brand. Folk kan godt finde på at holde disse oplysninger tilbage,” lyder det.

Gode råd til brug af ukrudtsbrændere

1. Overvej om det er i dag, du skal brænde! (undlad, hvis det er tørt eller hvis det blæser)

2. Skal du brænde, så have et slukningsværktøj (brandslukker, vandslange) i nærheden

3. Hold god afstand til bygninger (skure og letantændeligt oplag eller bevoksning)

4. Husk at ukrudt ikke skal ”brænde” bare ”svitse” (navnet ukrudtsbrænder er misvisende)

5. Forlad ikke stedet, hvor du har brændt. Du skal fx ikke tage hjem fra kolonihaven, hvis du lige har været i gang med brænderen. Bliv et godt stykke tid efter, så du kan reagere, hvis der opstår brand.

Kilde: Codan Forsikring.