SSI har i samarbejde med et amerikansk hospital arbejdet på at udvikle en effektiv vaccine mod RS-virus, og her er de første resultater gode.
Lige nu læser andre
Der er i denne verden mange forskellige sygdomme at forholde sig til. Nogle er milde, mens andre er dødsens alvorlige og farlige. Ligeledes findes der en kur mod nogle sygdomme, mens man med andre endnu ikke har formået at udvikle en effektiv behandling.
Respiratorisk syncytialvirus (RS-virus) er en af de førende dødsårsager i verden hos børn under 5 år. Og der findes endnu ikke nogen godkendt vaccine mod denne virus, men det kan der måske snart gøre.
Forskere fra Statens Serum Institut (SSI) har nemlig været med til at udvikle en ny vaccine, der kan beskytte nyfødte børn mod luftvejsinfektionen RS-virus.
Vaccinen er udviklet i samarbejde med Bostons Childrens Hospital. Indtil videre har vaccinen vist lovende testresultater på mus. Nu arbejder man hen imod at afprøve den i kliniske forsøg på mennesker for at se, om effekten også er god her.
Hos nyfødte er udfordringen, at kunne stimulere immunsystemet i den rigtige retning og i tilstrækkelig grad. I det nye studie har professor Ofer Levy´s gruppe fra Bostons Childrens Hospital derfor kigget på forskellige receptorer på immunceller.
Her har de fundet forskellige kombinationer af molekyler til at kickstarte immunforsvaret. De indledende test på nyfødte mus viste både, at vaccinen var effektiv mod RS-virus, og at dyrene heller ikke viste tegn på uønskede bivirkninger af vaccinen.
– Vores studie understreger, at immunsystemets alder spiller en rolle for vacciners effekt. Vi har i dette studie fundet et lægemiddel, der er skræddersyet til at være effektiv i det tidlige liv, siger afsnitsleder Gabriel Kristian Pedersen fra SSI i pressemeddelelsen.
Alle kan som udgangspunkt blive ramt af virusset, men det er især børn og immunsvækkede ældre, der er i risikozonen for gennemgå et alvorligt sygdomsforløb.
Hos små børn starter RS-virus infektionen ofte med nysen og løbende næse. Feber er almindeligt. Der kan udvikles hoste, og forværring observeres i nogle tilfælde hvor vejrtrækningen påvirkes.
I alvorlige tilfælde bliver vejrtrækningen hurtig og besværet. Der kan høres hvæsen, og der ses eventuelt blåfarvning omkring mund og fingerspidser på grund manglende ilttilførsel. Spædbørn kan få svært ved at amme.