Sundhedsmyndighederne sov i timen: Blev advaret 20 gange

Foto: Tobias Nørgaard Pedersen/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Det lader til at de danske sundhedsmyndigheder i den grad har sovet i timen. Det var heller ikke en tilfreds Sundhedsminister, som P1 Morgen interviewede i morges.

Hvis vi skruer tiden tilbage til den 24. februar, så var der fortsat ikke nogen i Danmark, der var blevet smittet med coronavirus.

Lyttede man til Sundhedsmyndighederne, så skulle man heller ikke frygte for, at det ville komme til at ske, for risikoen var ifølge dem meget lav.

Den 27. februar kom det første smittetilfælde så til Danmark, og sidenhen gik det rigtig stærkt. Faktisk så stærkt, at Danmark var et af de lande, der var hårdest ramt på kortest tid.

Læs også

På grund af corona: Her slipper de for at betale husleje

Hvordan gik det så pludselig så galt?

Årsagen kan meget vel findes i, at Sundhedsmyndighederne langt fra tog coronavirussen seriøst nok. Ifølge Berlingske så advarede Verdenssundhedsorginasationen (WHO) mere end 20 gange om coronavirussen, men de danske myndigheder manede i stedet til ro.

Læge i Sundhedsstyrelsen, Ane Just Orht, udtalte blot tre dage inden det første smittetilfælde i Danmark, at der var meget lille sandsynlighed for, at der ville komme en person med sygdommen til Danmark.

Nogle gange tenderede de imod vores handlinger

Pludselig eksploderede det ganske hurtigt, og her en måned efter udtalelsen fra Sundhedsstyrelsens læge, er Danmarks sundhedsminister Magnus Heunicke ude at beklage.

Han er nemlig ikke tilfreds med, at de mange advarsler ikke blev taget ‘seriøst’ nok.

“Vi havde en situation i Danmark, hvor vi havde en risikovurdering, som var lav, men hvor vi på trods af det var nødt til at handle og tage et politisk ansvar. Sådan skal det jo være, men det er jo lettere, hvis der er entydige indstillinger,” sagde ministeren i et interview med P1 Morgen, hvor han fortsætter: 

“Her var indstillingerne tvetydige, og nogle gange tenderede de imod vores handlinger,” lyder det fra Magnus Heunicke.

I radioprogrammet langer Sundhedsministeren ud efter Sundhedsstyrelsen, da de ikke mente, at der var evidens for den hastelovgivning, der blev vedtaget den 12. marts. En lovgivning der viste sig at blive særdeles værdifuld for Danmark.

“Eksempelvis hasteloven, som blev vedtaget, mente sundhedsmyndighederne ikke, at der var evidens for, og at det var nødvendigt at gå så vidt på det tidspunkt. Men jeg er da meget glad for, at vi havde is i maven og det mod, der skulle til, for at handle, netop fordi tid er så kritisk en faktor,” lyder det fra ministeren.

Alt i alt ligner det, at Sundhedsmyndighederne har sovet godt og grundigt i timen. Særligt da det også forleden kom frem, at de ikke havde besvaret henvendelser, hvor der blev tilbudt coronatests i massevis. Testkit som Danmark var i mangel af.

Læs også

Eksperter afslører: Der er nye symptomer på coronavirus

 

 

Dagens Gossip