Udsigterne ser dystre ud for danskerne: Derfor er der mere ekstremt snevejr i vente

28/11/2023 09:35

Emil Martesen

Indland
Foto: Presse-fotos.dk
Foto: Presse-fotos.dk
Udsigterne ser dystre ud for danskerne.

Mest læste i dag

Selvom den globale opvarmning generelt fører til mindre sne, kan nogle regioner midlertidigt opleve mere ekstremt snevejr. Dette skyldes, at et varmere klima fører til øget nedbør, og i områder med fortsat lave temperaturer vil denne nedbør falde som sne.

Det viser en klimaanalyse lavet for CNN.

Fremtiden byder nemlig på mere nedbør generelt, og paradoksalt nok vil det i nogle områder betyde mere sne – i hvert fald i en årrække. Overordnet set vil mængden af sne dog skrumpe.

Sebastian Mernild, klimaprofessor og hovedforfatter til FN’s sjette klimarapport, lægger heller ikke skjul på, at der generelt falder mere nedbør i en varmere verden.

Det fortæller han til TV 2:

"Generelt falder der mere nedbør i en varmere verden. Hver gang temperaturen stiger en grad, ser vi syv procent mere nedbør på årsbasis".

Interessant nok kan nogle lavtryk ændre kurs og bevæge sig nordpå i et varmere klima, hvilket kan medføre mere sne i polarregionerne.

Men Sebastian Mernild advarer om, at dette er en kortvarig effekt, og på lang sigt vil snefaldet globalt set aftage. Dette har alvorlige konsekvenser for både mennesker og miljø, da mange samfund er afhængige af smeltevand fra sne. Mindre sne betyder også mindre refleksion af solens stråler og dermed en forstærkning af den globale opvarmning.

Brian Brettschneider, der har analyseret fremtidens snevejr for CNN, forklarer, at selvom nogle regioner vil opleve mere sne, vil dette gradvist ændre sig til regn. I Danmark, hvor vintertemperaturerne ofte ligger omkring frysepunktet, har den øgede opvarmning allerede haft en mærkbar effekt på snefaldet.

Peter Tanev fra TV 2 Vejret bemærker i samme ombæring, at sneen i Danmark nu falder senere end tidligere, og antallet af dage med frost og sne er faldet markant. Han løfter samtidig sløret for, at selv en lille opvarmning kan have stor effekt på sneen, og at Danmark allerede oplever.

Denne udvikling er ikke kun en bekymring for fremtidens vintre, men også for den globale vandforsyning og fødevareproduktion. Omkring to milliarder mennesker er afhængige af stabilt smeltevand, hvilket kræver sne og iskapper. Som temperaturen stiger, bliver disse ressourcer stadig mere knappe, hvilket rejser alvorlige spørgsmål om vores fremtidige evne til at håndtere klimaforandringernes konsekvenser.