I Danmark lever vi længere, hvilket jo umiddelbart er en god ting. Derfor ser den nuværende folkepension ud til at stige i takt med at vi lever længere. Netop pensionsalder har været og er en varm politisk kartoffel, som deler vandene.
Men står det til Dansk Folkeparti, så skal pensionsalderen uanset hvad ikke komme over 70 år. Det fortæller partiets formand, Morten Messerschmidt, til TV 2.
- For mig handler det om, hvad det er for et arbejdsmarkedet og et samfund, vi gerne vil have, og der mener DF, at ingen danskere skal tvinges til at arbejde, efter de er fyldt 70 år.
Hvis ikke der er politisk opbakning til forslaget, truer DF med at forlade det såkaldte velfærdsforlig. I velfærdsforliget ligger der, at pensionsalderen hvert femte år bliver forhøjet, i takt med at danskerne lever længere.
Dog skal den stigende pensionsalder vedtages af Folketinget – næste gang i 2025, og her vil Dansk Folkeparti altså ikke stemme for, hvis pensionsalderen kommer over 70 år. Intet er som sagt gratis - og slet ikke i politik.
Det vil også koste en stor sum penge at fastfryse pensionsalderen til 70 år. I maj 2022 udkom Kommissionen om tidlig tilbagetrækning og nedslidning med sine anbefalinger til fremtidens pensionssystem.
Her fremgår det, at det vil forværre de offentlige finanser med cirka 45 milliarder kroner årligt, hvis man fastfryser pensionsalderen på 70 år i 2040, set i forhold til hvis man fortsætter den nuværende stigningstakst.
45 milliarder er alligevel en god sjat penge, som i givet fald skal findes andre steder i den offentlige kasse. De penge har Morten Messerschmidt imidlertid ikke fundet endnu.
Dog siger han, at det skal blive mere attraktivt at blive på arbejdsmarkedet som senior - for eksempel med en skatterabat.
Morten Messerschmidt mener ikke, at det er et useriøst forslag trods manglende finansiering. Han mener snarere, at det ville være useriøst ikke at melde ud omkring partiets holdning til netop pensionsalder.