Virksomhed er delvist ejet af russisk rigmand: Tusindvis af danskere støtter indirekte Putin hver eneste dag

Foto: Shutterstock

De er nok ikke selv klar over det, men tusindvis af danskere er hver dag med til at støtte økonomisk op om Putins personlige interesser.

De seneste par uger har danskerne været efter adskillige virksomheder, fordi de har nægtet af trække sig ud af det russiske marked. 

Det gælder blandt andre skoproducenten Ecco, som mange danskere mener støtter op om Vladimir Putin, fordi virksomheden fortsat holder sine mange butikker i Rusland åbne.

Læs også

Melder ud: Derfor kommer Elon Musk ikke i bestyrelsen

Mange tusind danskere er dog også selv med til indirekte at støtte Putin økonomisk. Måske helt uden at vide det. 

Det gælder alle, som bruger elløbehjul fra svenske VOI, som kan findes i flere danske byer. 

Ifølge BT har Dagens Industri nemlig afsløret, at den russiske rigmand Aleksander Eliseev ejer for cirka 96 millioner kroners aktier i VOI gennem sit investeringsfirma Rider Global, som købte aktierne i 2019.

Her er 10 underlige facts, du ikke vidste om Vladimir Putin

Derudover er der yderligere én person med forbindelser til Rusland, som har aktier i Voi, og fire procent af virksomheden ejes faktisk af disse to. 

"Vi har på nuværende tidspunkt to aktionærer med forbindelser til Rusland, og som ejer omkring 4 procent af virksomheden. Vi har fra begyndelsen ledt efter investorer, som er indforstået med værdier som inklusion og bæredygtighed," har virksomheden således skrevet i et åbent brev.

Ikke nok med, at Eliseev er en russisk rigmand, så er han også bestyrelsesformand og aktionær i det russiske transportfirma 'Global Truck', som er delvist ejet af den russiske stat gennem en investeringsfond, som er sanktioneret af både EU og USA. 

USA vurderer desuden, at fonden - og dermed indirekte Eliseev - fremmer Putins personlige interesser. 

Vælger man at betale for at køre på et løbehjul fra Voi støtter man altså en mand, som støtter op om Putins personlige interesser. 

I et åbent brev har Voi dog meldt ud, at man skal huske at adskille "Putin og hans regime fra de mange russere, der ikke støtter deres handlinger."

"Ingen af de russiske aktionærer [har] nogen indflydelse på virksomhedens beslutninger. De forstår kompleksiteten i situationen og ønsker at gøre det, der er bedst for Voi og vores mission i forhold til disse aktiebesiddelser. Af den grund har vi bedt dem om midlertidigt at overdrage deres stemmeret til mig, Vois administrerende direktør, Fredrik Hjelm," står der i brevet, som fortsætter:

 "[...] Når jeg skriver dette brev, er der én vigtig ting, jeg gerne vil berøre – nemlig det ansvar, vi som et samfund som helhed har for at sikre, at vi fortsat adskiller Putin og hans regime fra de mange russere, der ikke støtter deres handlinger."

Læs også

Leder af russisk republik: Vi tager "Kyiv og alle andre byer"

 

 

 

Dagens Gossip