Vokser spisesvampe virkelig i hestelort? Svampeproducent modtager 200 tons lort hver uge

Foto: Shutterstock

Mange har nok hørt en fortælling om, at champignoner og lignende svampe vokser i hestelort, og det er faktisk ikke helt forkert.

De færreste kunne finde på at spise noget, som er dækket af afføring. 

Alligevel er det et faktum, at mange fødevarer produceres ved hjælp af naturgødning, som blandt andet består af lort og urin fra dyr som grise, køer, høns og heste.

Læs også

Gennemgik plastikoperation som 9-årig: Det er desværre ikke usædvanligt

Særligt spisesvampe kan ikke produceres uden enorme mængder hestelort, men det er ikke helt sandt, når man siger, at for eksempel champignoner decideret vokser i hestemøg. 

Sådan lyder det ifølge Samvirke fra Jens Christian Hansen, der arbejder hos Tvedemose, som er Danmarks største producent af spisesvampe.

Og det er på trods af, at virksomheden henter "200 tons hestemøg hos de lokale rideskoler hver uge."

"Det er en misforståelse, at svampe vokser i lort," lyder det fra svampeavleren, som forklarer: "Svampe vokser ikke i møget, men vi bruger gødningen til at skabe forrådnelse i vores halm. Det tager et par uger at gøre halmen [...] klar. Efter blot 21 dage er halmen helt inficeret af svampespore, og den samlede blok vejer 110 tons."

Han uddyber yderligere: "Den bliver så brækket i mindre stykker og lagt på hylder i dyrkningsrummene. Ovenpå bliver der lagt et lag af dækjord, som indeholder de bakterier, der skal til for at danne frugtlegemet, altså den del af svampen, vi spiser. Det tager 10-14 dage, før frugtlegemet er klar til at blive plukket."

Det er altså ikke helt sandt, at spisesvampe vokser direkte i hestemøg, men man kan samtidig ikke komme udenom, at der skal bruges store mængder lort for at dyrke det antal spisesvampe, som vi danskere hvert år indtager. 

I Danmark findes der kun tre champignon-producenter, som tilsammen producerer 2.500 tons champignon om året.

Læs også

Richard købte denne nedslidte hytte for 600 kroner - vent til du ser dens vilde forvandling

 

 

 

Dagens Gossip