Volder store problemer: Dette stof er nu lovligt

23/03/2023 08:45

Jesper Bengtson

Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det har ingen konsekvenser, hvis du er påvirket af stoffet, mens du kører i bil.

Mest læste i dag

Nu er et nyt stof, der til forveksling ligner hash, lader til at være på vej frem i det danske land. Forskellen er bare, at det er lovligt.

Stoffet hedder HHC, også kaldet hexahydrocannabiol, er et cannabisstof, der har samme virkning som den ‘kendte’ hash THC, som også er kaldet tetrahydrocannabinol.

De to stoffer kan det samme, men det ene er lovligt, og det andet er ulovligt.

Sådan lyder det fra Berlingske.

Tore Hardlei, der er retskemiker på Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet, mener ikke, at stoffet skal være lovligt: 

“Jeg mener, at det bør være ulovligt. Hvis THC er ulovligt, og man ikke må køre med THC i blodet, så skal man selvfølgelig ikke have lov til at køre med noget, der ligner THC”, udtaler han til Berlingske.

I samme ombæring forklarer retskemikeren, at stoffet HHC har samme virkning som THC, men at det også er en smule mildere. Han tilføjer nemlig også, at man blot skal ryge tre gange så meget HHC som THC, og så opnår man akkurat samme effekt.

Problemet består i, at det nye stof HHC ikke er på en liste over euforiserende stoffer, hvilket betyder, at man lovligt kan slippe afsted med at køre bil, mens man er påvirket af stoffet.

Ifølge Berlingske kan det købes flere steder på både nettet og i fysiske butikker.

Problemet med stoffet er sundhedsstyrelsen ved at imødekomme, da de i skrivende stund afventer mere information om stoffet. Informationen skal modtages fra EMCDDA, som er det europæiske overvågningscenter for narkotika og narkotikamisbrug.

Chefkonsulent i styrelsen, Kari Grasaasen, fortæller, at det nye stof, HHC, kun er reguleret i få europæiske lande. Han fortæller også, at man i Danmark er opmærksomme på, at salget af det nye stof er stigende.

I henhold til Berlingskes artikel, så forklarer EMCDDA, at markedet for det nye HHC-stof er i voldsom udvikling.