Wikipedia lukker ned i protest

Foto: Wikipedia DK

Du har ikke mulighed for at benytte dig af den danske wikipedia-side, da folkene bag har valgt at lukke hjemmesiden i protest. Det skyldes, at en vigtig afstemning om ophavsret snart finder sted.

Hvis du havde tænkt dig at benytte den danske udgave af wikipedia til at finde informationer i løbet af i dag, så kan du godt tro om igen. Wikipedia er nemlig nede i de næste 24 timer, og det har de valgt at gøre som protest mod en ny EU-lov, der stemmes om den 26. marts.

Læs også

200.000 kr. for 7 rigtige? Det kan ikke være rigtigt

Helt præcist skal Europa-Parlamentet stemme om et nyt ophavsrets-direktiv for den Europæiske Union, hvilket vil tvinge hjemmesider til at blokere indhold, der muligvis er underlagt ophavsret. Det vil give problemer for rigtig mange hjemmesider, eksempelvis den populære hjemmeside 9GAG, hvor det primært er indhold med ophavsret, der bliver uploadet på hjemmesiden.

Hvis den nye lov vedtages, vil det både svække internettet og Wikipedia, og derfor har man på den danske Wikipedia side valgt at lukke ned i de kommende 24 timer, for at protestere mod den kommende afstemning. Foruden den danske side har også Tyskland, Tjekkiet og Slovakiet valgt at gøre deres wikipedia indhold utilgængeligt i det kommende døgn.

To store problemer

Det er bestemt ikke alt i den kommende aftale, som vil være negativt for internettet. Det er blevet artikel 11 og artikel 13 der debatteres, da de kommer til at få den største indflydelse. I artikel 11 vil nyhedsmedier og andre udgivere have mulighed for at tjene penge, hvis platforme som Google News linker til artiklerne og viser små brudstykker af dem.

Artikel 13 handler om, hvem der har ansvaret, når der bliver delt materiale på nettet som er ophavsretsbeskyttet. Det kan blandt andet være på Facebook og Youtube.

”Beslutningen om et blackout er udelukkende taget af det danske Wikipedia-fællesskabet. Der har ikke været noget betaling for kampagnen. Det er vores eget initiativ,” fortæller Finn Årup Nielsen, der er formand for Wikipedia Danmark ifølge DR.

Det er ikke første gang, at Wikipedia vælger at lukke deres hjemmeside ned i protest. Det skete også sidste år, hvor den italienske udgave valgte at lukke ned i 24 timer.

Læs også

Skandale: Mere end 1.500 hotelgæster blev filmet og livestreamet i smug på nettet

 

 

Dagens Gossip