J-dag
Gonzales Photo Martin Fælt/Gonzales/Ritzau Scanpix
De fleste kender efterhånden begrebet J-dag, men det er de færreste der kender historien bag. Se alt om J-dag 2020 her.

Dagens topnyheder

Var du teenager i 1980erne eller i de efterfølgende år, er du måske blandt de mange, der gennem årene er gået op i J-dag med liv og sjæl i en periode af dit liv.

J-dag

J-dag er, kort fortalt, den dag årets julebryg lanceres. J står får jul eller julebryg alt efter, hvem man spørger.

J-dag 2020 falder fredag den 6. november.

Man taler om, at ”sneen falder” på J-dag, og juleøllene, kaldes også for ”snebajere”.

Tuborg, som står bag den julebryg, som de fleste mennesker forbinder med J-dag, har i årevis forstået at lave en event ud af netop den dag, hvor særligt beværtninger som diskoteker og barer har spillet en særlig rolle.

De har med andre ord været rigtig dygtige til at markedsføre den, og der har gennem tiden været uddelt alt fra gratis julebryg til blå nissehuer i forbindelse med J-dag.

I dag er det sådan, at J-dag altid falder på den første fredag i november, men sådan har det ikke altid været, der er igennem tiden blevet eksperimenteret med såvel ugedage som måneder.

Historien bag Tuborg J-dag

Den mørke julepilsner gjorde sit indtog på det danske marked i 1981, og der blev taget godt imod den.

J-dag blev efter sigende til omkring midten af 1980'erne, hvor bl.a. studerende markerede frigivelsen af julebryg fra både Tuborg og Carlsberg, men det var først i 1990, at den første kommercielle fejring af J-dag fandt sted.

Det skete, da Tuborg begyndte at markedsføre frigivelsen af deres juleprodukt. Og selvom andre bryggerier, som blandt andre Thor havde været på banen med en speciel frigivelsesdag for deres julebryg flere år tidligere, så var det altså Tuborg, der forstod at udnytte dagen og de muligheder som det gav markedsføringsmæssigt bedst.

Uddeling af merchandise og ikke mindst julebryg tog ikke overraskende kegler - specielt blandt de unge, og det gav beværtningerne en god slat ekstra penge på en ellers slatten hverdag, men det viste sig hurtigt ikke at være helt uden problemer.

I starten blev julebryggen frigivet onsdag aften klokken 23.59, hvilket resulterede i næsten tomme uddannelsesinstitutioner, og sikkert også en del ”tomme lærepladser” den efterfølgende dag.

Derfor besluttede bryggeriet og brancheforeningen at rykke J-dag, så den i stedet kom til at ligge på en fredag, men det tog dem næsten 10 år at finde frem til den beslutning, så det var altså først i 1999, at man kunne drikke sin første snebajer den første fredag i november.

Tidspunktet for frigivelsen er også blevet lavet om, så den nu hedder kl. 20:59 i stedet for 1 minut i midnat. 

På den måde, er der jo også mulighed for at rent faktisk få solgt en god slat, inden folk går kolde eller går hjem.

I 2009 blev J-dag af uransagelige årsager flyttet til den sidste fredag i oktober, men allerede året efter kom dagen tilbage til den første fredag i november, og der har den været lige siden.

Bagsiden af medaljen

Selvom bryggerier og barejere sikkert jubler over udsigten en af årets største ”gå i byen-dage”, så er det ikke alle professioner der fyldes lige meget af glæde den dag.

Politiet har mange steder ekstra travlt omkring J-dag ikke mindst på grund af uro og slagsmål, men også med at udføre spirituskontroller.

Tidligere var det også en del af J-dag, at der skulle være letpåklædte nissepiger i en uniform med bl.a. kaninører som en del af eventen, men det er for længst slut med lumre fester på det ene køns bekostning.

I dag er der usexet unisex uniform i stedet -ikke mindst fordi det passer bedre til tiden, som er vokset fra en gammeldags kønsforståelse.

ØJ-dag

Lidt mere roligt går det for sig på den anden J-dag der findes. Her er det nemlig ølentusiasterne der sætter fokus på juleøl af bedre kvalitet.

Siden 2003 har en række mikrobryggerier og barer afholdt den såkaldte Øj- dag, der står for Ølentusiasternes J-dag eller ØJ-dag.

Denne giver så vidt vides ikke ekstra travlhed hos politiet, og der er ingen frække nissepiger, men den er nok også målrettet et mere modent publikum. Dertil kommer at den finder sted på en hverdag. Den ligger nemlig om torsdagen – dagen inden den kendte J-dag.

ØJ-dag kom til, fordi Ølbaren ønskede at lave et alternativ til de traditionelle øl på J-dag, og dermed henlede opmærksomheden på de bedre juleøl.

Nu er der så bare tilbage at vælge, om man ønsker at deltage i den ene eller den anden form for J-dag, hvis man da ikke vil tage dem begge.