Undersøgelse afliver myte om vintertid og hjortedød

Skrevet af admin

23/10/2013

Mest læste i dag

Bilister skal passe ekstra på hjorte og andre dyr, når vi søndag morgen sætter uret tilbage fra klokken 03 til 02 ved vintertid. Sådan lyder advarslen blandt andet fra Forsikring og Pension.

Men det er en myte - for hjortene er ikke mere udsatte i trafikken på vejene, når vi går til og fra sommertid.

Det viser en undersøgelse om påkørsler af større dyr, især hjorte, som DCE, Aarhus Universitet har lavet for Naturstyrelsen.

Året rundt rammes de fleste hjorte mellem klokken 05 og 08 og mellem klokken 17 og 23 og det sker ikke oftere ved overgangen til og fra sommertid.

Flere rådyr påkøres i april og maj end i marts, når sommertiden begynder. De fleste krondyr rammes i oktober, men før vi skifter til vintertid.

Derfor er det en skrøne, når Naturstyrelsen ligesom Forsikring og Pension før har advaret om, at vintertid er særlig farlig, fordi dyrene har svært ved at vænne sig til flere biler på vejene.

- Det enkle råd er derfor, at man skal holde øje med vildtet, hele året - morgen og aften, siger biolog Helene Nyegaard Hvid, Naturstyrelsen.

I 2012 blev der registreret 4.300 påkørsler af rådyr, krondyr, dådyr og sikahjorte langs danske veje.

I skumringen og ved daggry bevæger dyrene sig mest rundt, når der kører flest køretøjer. De seneste ti år er der påkørt dobbelt så mange dyr end tidligere, da der er langt flere hjorte i skovene.

- Det er altid en ekstrem ubehagelig situation, når der pludselig står et stort dyr på vejen. Hvis det sker, er det vigtigste at holde hovedet koldt og ikke forsøge at dreje uden om, for så kan man bringe sin egen eller andres sikkerhed i fare.

- Så er det trods alt bedre at ramme dyret og slippe med en bule i bilen, siger vildtkonsulent Sven Norup, Naturstyrelsen .

Undersøgelsen bygger på oplysninger fra blandt andet schweisshundeførere, der tit tilkaldes for at finde trafikdræbte eller skadede dyr.

/ritzau/