09/01/2019
Jernbryllup
Så mange år skal man være gift for at holde jernbryllup.
Når et par har været gift i 70 år, kaldes det jernbryllup. Se, hvordan den fejres på behørigvis her.

Dagens topnyheder

Det er den andensidste navngivne bryllupsdag, man som par kan have, og meget få par oplever at kunne fejre jernbryllup. Ifølge Danmarks statistik nåede kun 110 par denne store bryllupsdag i 2018.

Jernbryllup

Når der ikke er flere der når denne bryllupsdag, skyldes det i høj grad at den ene ægtefælle er bortgået, inden man når så langt, og ikke mindst fordi man jo også skal have giftet sig på et relativt tidligt tidspunkt for at kunne leve længe nok sammen til at fejre dagen.

Hvor det tidligere var normalt at gifte sig i starten af tyverne, skiftede dette i løbet af 1970’erne, hvor det blev mindre moderne at gifte sig. Det skyldtes ikke mindst kvindernes indtog på arbejdsmarkedet i det foregående årti. De var ikke længere afhængige af mændene og deres indkomst for at kunne overleve.

Færre jernbryllupper i fremtiden

Det betyder også, at vi i fremtiden skal forvente, at endnu færre par opnår at kunne holde jernbryllup. Dels ender mange ægteskaber i skilsmisse, inden man kommer så langt, og dels er det blevet almindeligt at vente med at gifte sig til man er helt op i trediverne.

Trods de store fremskridt som lægevidenskaben har gjort, og som betyder at vi bliver ældre end nogensinde før, vil det altså altid være lidt af en bedrift at kunne når helt frem til jernbryllupsdagen. Det kan være svært nok at nå sølv-eller guldbryllup.

Sådan fejrer man jernbryllup

Hvor der er faste traditioner og ritualer omkring sølvbryllup og guldbryllup, er der ingen regler for, hvordan man vælger at fejre jernbryllup.

Man kan vælge at låne fra de andre bryllupsdage, men man kan også vælge at skabe sin helt egen måde at fejre dagen på.

Man kan starte med at tage stilling til om man:

  • ønsker at fejre den alene som par
  • ønsker at fejre den med vennerne
  • ønsker at fejre den med familie og venner
  • ønsker at fejre den med familien alene

Det giver en masse muligheder for at bruge dagen på den måde, som man har lyst.

  • Skal der inviteres til stor fest?
  • Skal der inviteres til morgenmad med æresport og musik?
  • Skal der inviteres til eftermiddagskomsammen med kaffe og kage?

Eller skal man blot tage ud og spise en rigtig god middag sammen?

Man behøver heller ikke at afholde fester på selve dagen – specielt aftenfesterne, hvis man orker at holde sådan en, kan med fordel lægges i weekenden op til eller den efterfølgende weekend, hvis jernbryllupsdagen falder på en hverdag.

For de fleste er det mest overskuelige nok et arrangement der ligger om eftermiddagen, hvor der trakteres med lidt kaffe og kage i dagens anledning.

Ønsker man æresport og musik, kan det også sagtens lade sig gøre ved et sådant arrangement, og man behøver ikke at afholde det i hjemmet, hvis man bor i eget hjem. 

Et arrangement som dette kan nemlig udmærket finde sted i et forsamlingshus eller på den lokale kro, så man ikke skal spekulere på al den oprydning og opvask, der følger med, når gæsterne er gået hjem, men det kan selvfølgelig tænkes, at der er nogle fra familien, der er så søde at træde til og enten lægge arbejdskræfter og/eller hus til.

Hvad man vælger, afhænger formentligt også lidt af kræfterne, da man som regel har passeret de 90 år, når man kan fejre, at man har været gift i hele 70 år. 

Medmindre man har giftet sig i teenageårene og måske endda på kongebrev, hvilket betyder at man får dispensation til at blive viet, selvom man formelt ikke opfylder betingelserne for at kunne indgå ægteskab. 

Der var som regel tale om at en eller begge parter var for unge i forhold til den lovsatte giftealder, men et kongebrev kunne også bruges, hvis der egentligt var tale om et for nært beslægtet par.

I 1922 var alderen for, hvornår man kunne indgå ægteskab 18 år for kvinder, men 21 år for mænd. Dette blev ændret med ægteskabsloven i 1969, hvor aldersgrænsen blev nedsat til 20 år for mænd, mens kvinder fortsat kunne nøjes med at være 18 år.

I 1976 blev kønnene ligestillet i giftermålsøjemed, så begge køn kunne nøjes med at være 18 år ved indgåelse af ægteskab. Det svarede også til myndighedsalderen. 

Men selvom man siden midten af 1970erne har kunnet nøjes med at være 18 år, når man ville giftes, er det som sagt gået den anden vej, og vi bliver ældre og ældre, når vi siger ja til hinanden, så sandsynligheden for en jernbryllupsdag eller den allersidste store bryllupsdag atombryllupsdagen er ikke så sandsynlig.