Når klokkerne slår 12.30 onsdag, sætter kong Frederik og dronning Mary kurs mod horisonten ombord på det gamle stolte skib, Dannebrog.
Sæsonen er officielt skudt i gang, og endnu en sommer venter forude på de danske bølger.
Men selv om de kongelige smiler til søs, er det ikke alle, der klapper i hænderne, skriver Se og Hør.
Klimaspøgelset lurer i kølvandet
Dannebrog har været monarkiets flydende flagskib siden 1932, men tiden har ikke kun sat sig i skibets teakdæk og patinerede kanoner.
Skibets motor fra 1981 brøler fortsat derudad uden de moderne finesser som partikelfiltre – og det kan mærkes.
Sidste år blev der hældt intet mindre end 283.000 liter diesel på tanken, hvilket udløste 675 tons CO₂ til atmosfæren.
"Vi sælger vindmøller og isolering til hele verden, og så er det på en eller anden måde pinligt, at kongefamilien sejler rundt i en gammel skude set med grønne briller," udtalte seniorrådgiver Kåre Press-Kristensen fra Rådet for Grøn Omstilling, da Se og Hør i 2020 kastede et kritisk blik på skibets klimaregnskab.
Værst er det, når de usynlige dieselpartikler flyver op og lægger sig på Grønlands indlandsis. Her gør de isen mørkere og sætter turbo på afsmeltningen – ikke ligefrem en ønskelig effekt, når klimaet i forvejen står og vakler på kanten.
Dyre dråber på åbent hav
Og det er ikke småpenge, der fordamper med røgen fra Dannebrog. Bare brændstofregningen løb sidste år op på 2,2 millioner kroner, mens hele driften kostede Forsvaret omkring 49,3 millioner kroner.
Hertil kommer de flyrejser, hvor Frederik og Mary blev fragtet rundt i verden for yderligere to millioner kroner.
Men Dannebrog er ikke kun kongelig limousine på vand. Skibet bruges også som træningsskib for værnepligtige og til redningsopgaver, hvilket giver lidt ekstra mening på bundlinjen.
Denne sommer er kursen sat mod Frederikshavn, Læsø og Samsø.