Flot konstrueret thriller lover godt for nystartet forlag

Alex Finlay er et pseudonym for forfatteren Anthony Franze. Rå Natur er den første bog skrevet under pseudonym. Foto: Pressefoto

Der bliver udgivet stribevis af udenlandske thrillers i Danmark. Mange af dem har ikke et højere niveau end de mange gode danske titler, der udgives i samme genre. Alex Finlays ´Rå Natur´ er dog ikke en metervare-thriller, men derimod en spændingsroman, som i den grad har fortjent sin oversættelse.

Alex Finlay har skrevet en spændende og dramaturgisk udfordrende thriller. Et flot og modigt valg af det nystartede forlag Falco. 

Forlaget Falco startede sine aktiviteter i starten af året, og en af de første titler, som er udkommet på det ambitiøse fynske forlag, er 'Rå Natur'. Det er en flot første udgivelse, der lover godt for det nystartede forlag.

Selvom 'Rå Natur' står som Alex Finlays debutroman, så gemmer der sig en erfaren forfatter bag pseudonymet. Det er forfatteren Anthony Franze, der har valgt at genstarte sin karriere og lave et lille skifte i genrer. Med 'Rå Natur' viser Finlay/Franze, at det skifte mestres til perfektion og læseren fastholdes via en eminent dramaturgisk fortælling uvidende og i spænding til den sidste side er vendt.

Franze er advokat og har tidligere skrevet retsags-thrillers, men med pseudonymet Alex Finlay har forfatteren skabt en platform til en mere traditionel thriller, der løftes via en flot dramaturgisk konstruktion, der både skifter fortællerstemmer og -metode. Et af de kneb, som Finlay benytter, er at klippe små brudstykker af en ’Netflix-dokumentar’ ind i fortællingen. Det lyder underligt, men det fungerer.

Matts bror, Danny, er fængslet for mordet på sin kæreste, men Matts far, mor og søster er så sikre på brorens uskyld, at de ikke kan slippe sagen. Fejl under afhøringer og underlige dødsfald skaber mystik om sagen, og derfor produceres der en Netflix-dokumentar om mordet og fængslingen af Danny.

Da Matts familie findes døde under en ferie i Mexico bliver Matt nødt til at konfrontere sine egne tanker om sagen. Han er nemlig ikke på samme måde som familien sikker på brorens uskyld. 

Bogens handling springer i tid og fortællerstemmer. Det er ikke en let kunst at skifte mellem tids- og synspunkter i en roman, men Alex Finlay mestrer det i 'Rå Natur' til perfektion. De små skridt i retningen af læserens forståelse for hele plottet sker både kronologisk og tilbageskuende, men altid i præcis den rækkefølge, som læseren har brug for. Selvom Matt er bogens protagonist, får læseren lejlighed til at komme ind under huden på mange af bogens karakterer. Det kan ofte virke overfladisk, men alligevel formår Finlay at skabe forbindelse og sympati for de gennemgående karakterer i 'Rå Natur'. Det skaber en rigtig god læseoplevelse på trods af de mange skift i tid og personer.

Forlaget Falco har taget et modigt valg med Finlays bog. Det er ikke en serie, som man måske kunne forvente fra et nyt forlag, og bogen er så tilpas anderledes konstrueret, at den helt sikkert ikke er en bog til alle. 'Rå Natur' har dog et højt spændingsniveau og et flow, der bør gøre den til et must-read for enhver thrillerfan.

Læs også

David Garmark afslutter fremragende krimitrilogi: Fortjener langt mere opmærksomhed

 

 

Dagens Gossip