#Klimakrigeren vender tilbage: Den svære to'er er bedre end nummer et

Pressefoto

Tommy Thorsteinsson skriver virkelig godt. Så kort kan det siges.

Af Katja Ranvits

Tommy Thorsteinsson skriver godt, og har nok engang komponeret en hæsblæsende krimi, der sagtens kan måle sig med de store.

Tommy har en evne til at fastholde læseren med sin finurlige og variationsfyldte skrivefacon. Indimellem er hans sprog poetisk, andre steder er det råt og hårdt. Og det er virkelig fængende.

'Af jord er du kommet' er både velskrevet, opfindsom og velkomponeret. Tempoet er højt, og pulsen manes frem af ordvalg, sætningskompositioner og et veldrejet persongalleri. Forfatteren har helt styr på såvel sine plot-tvists, som sin fortælling. Fordi bogen indledes som den gør, tryllebinder den læseren til siderne.

Åbningsscenen ikke bare inviterer læseren indenfor, den nærmest kræver det. Og fra første sætning er man fanget i et jerngreb. Tommy er dualistisk i sin tilgang til fortællingen. Mennesket/naturen. God/ond. Mand/kvinde. Og det virker. Hele tiden sidder man på en knivsæg af spænding – og til tider kan man faktisk godt forstå hensigten med de modbydelige handlinger, der er skrevet frem på siderne.

For mig er det tydeligt, at klimakrigeren ser klimaet som vigtigere end menneskeliv, og at vores gerninger skader klodens og arternes fremtid.

Anden del af serien om Jessica Winther køn købes fra i dag i alle boghandler landet over.

Tommy skriver sansende. Som læser er jeg aldrig i tvivl om karakterernes sindstilstand eller omgivelsernes påvirkning.

Karaktererne har udviklet sig siden 'De døde hvisker i vinden', og det på en realistisk måde. På en troværdig facon viser Tommy, hvordan hans persongalleri møder livet med døden som følgesvend.

'Af jord er du kommet' er en vidunderlig fortælling om vilje. Om modbydeligheder og den handling du føler dig tvunget til at begå, når du er drevet ud til livets absolutte yderpunkt. Som læser bliver man hurtigt hevet med ind i Tommys univers. Man bliver fastholdt i gennemarbejdet roman, hvor forskellige fortællevinkler presser spændingskurven opad.

Romanens omdrejningspunkt er for mig ikke gerningen, men hensigten og spørgsmålet: Helliger målet midlet?

Denne historie er skrevet yderst realistisk, og jeg er benovet over al den research, der ligger bag.

Læs også

David Garmark afslutter fremragende krimitrilogi: Fortjener langt mere opmærksomhed

 

.

Dagens Gossip