5 simple skridt til mere selvtillid

Emil Ryttergaard

384 uger siden

|

09/03/2017
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er ikke altid, at man kommer ud af døren med selvtilliden i baggagen, men med 5 simple tricks kan du få langt mere tiltro til dine egne evner.

Dagens topnyheder

Dine håndflader er helt svedige, og hjertet hamrer hurtigt af sted under blusen. Lige om lidt skal du aflevere den vigtige årsrapport til chefen, og du føler dig slet ikke på toppen. 

Selvtilliden og manglen på samme kan vise sig på de mærkeligste tidspunkter, og selvom man gerne vil tro mere på sig selv, så mangler man det sidste rygstød. 

Men der er faktisk 5 simple tricks, som du kan gøre for dig selv, hvis du skal give din egen selvtillid et pust, skriver Independent, der ved hjælp af den erfarne britiske pyskolog Guy Winch bringer fem gode råd til at opbygge en sund selvtillid.   

1. Bekræft dig selv positivt 
Det er ikke helt nemt, men i stedet for at tvivle på din egne usikkerheder, så skal du bekræfte dig selv i, at du godt kan. Hvis du fylder dit hoved med positive tanker, så vil de tanker langsomt sive ud i din bevidsthed. 

Det er dog vigtigt at sætte at være realistisk om de positive tanker, så at de ikke konfronteres med de negative tanker, som man kan føle. Hvis man fx føler sig fed eller doven, skal man ikke bruge krudt på at tænke, at man er produktiv eller slank, da ‘virkeligheden’ kan få en længere ned i kulkælderen. 

 

Læs også: Kunder raser over Netto: Drop vand på plastikflasker!

Sæt heller de positive tanker til noget realistisk og målbart, såsom ‘jeg bliver ved med at løbe til jeg taber fem kilo’ eller ‘Jeg vil give mig i kast med de svære opgaver på arbejdet’. 

2. Find det, som du er god til
Det nytter ikke at lære at synge, hvis du er tonedøv eller lære fransk, hvis du ikke har let ved sprog. 

Du skal i stedet spille på dine styrker og udvikle talenterne. 

Kan du lide at lave mad? Inviter familie og venner over til middag. Vil du gerne male mere? Meld dig ind i den lokale amatørkunstforening. 

Udvikling motiverer og er sjovt, hvilket giver mere overskud og større tiltro til dine evner. 

3. Når chefen siger godt arbejde, så nyd det! 
Det er ikke alle, der kan prale af at få ros af deres chef. Men får man endelig et velfortjent skulderklap, så skal man tage det til sig. 

 

Læs også: Mand med mystisk bule på armen, åbner den SELV med hobbykniv

Når selvtilliden er lav, har mange en tendens til at fortolke komplimenterne som stikpiller, men her er det vigtigt at tage imod. I stedet for at tænke sit, så skal man i stedet forberede et standard svar, såsom ‘det var da sødt sagt’ eller ‘tusind tak skal du have’.

At anerkende din egen indsats højlydt er det bedste middel mod at fortolkningen af andres komplimenter, og med tiden bliver det helt naturligt. 

4. Ingen kritik af dig selv, tak
Du skal ikke slås med dig selv på nogen måde, og derfor skal du som en slip-let pande lade kritikken af din egen indsats glide forbi. 

Når du bander og svovler over dig selv, så spørg om du kunne finde på, at sige de grimme ting du tænker højt og til en kollega eller god ven? Nej, vel? 

 

Læs også: Familien Nielsen købte bananer i Netto: Fik verdens farligste...

Læg du blot det på hylden for en stund. Det hjælper alligevel ikke. 

5. Husk dine kvaliteter i modgang 
Hvis du ikke får drømmejobbet, eller at den lækre date du mødte på Tinder ikke gider dig mere, så husk på alle dine kvaliteter, der gør dig til den, som du er. 

Skriv gerne ned præcis, hvordan du er en god partner eller en god medarbejder, og hvad du kan byde på. 

Gør det eventuelt hver dag eller uge, hvis du vil sikre dig, at du får udviklet din selvtillid løbende.

Husk også at gøre noget godt for dig selv, og hold dig sund. Du kunne fx starte dagen med at spise havregryn, der er vildt sund for dig