6 gode grunde til at træne, hvis du er 40+:

Foto: Shutterstock

Der er flere gode grunde til at styrketræne.

I takt med at kroppen bliver ældre, oplever de fleste med tiden skavanker og en svækket krop.

Kost og generel levevis kan gøre meget godt for kroppen, men styrketræning kan angiveligt bremse en stor del af de truende skavanker og alderstegn, der begynder at vise sig på den anden side af de 40 år.

Læs også

Se om du får penge tilbage i Skat

Aktivtræning.dk taler om 6 gode grunde til at styrketræne, hvis man er 40+. 

1: Muskelmasse

Hvis man er normalt aktiv og ikke træner, vil man samlet set opleve en svækkelse af muskelmassen på 30-40 % fra man er 20-80 år gammel. Årsgaen er mindre muskelfiber, som der samtidig også kommer færre af med tiden. Især type II-muskelfibrene er meget følsomme over for inaktivitet. Da type II-fibrene som regel også er de tykkeste og stærkeste fibre, kan du ved jævnligt at være aktiv og løfte vægte fastholde din muskelmasse langt op i årene.

2: Muskelstyrke

Muskelstyrken begynder typisk at falde i starten af 40’erne. Efter 60-års-alderen begynder det at gå rigtig stærkt, og her kan man se et fald i muskelstyrken på op til 1,5 % årligt. Det påvirker også antallet af nærvefiber. Tung styrketræning er den absolut bedste kur mod et svækket nervesystem. Styrketræning er med til at danne nye nerveforbindelser og øge det såkaldte neurale drive, dvs. fyringen til musklerne, hvilket gør, at du kan bevare din styrke og eksplosivitet.

3: Testosteron

Kroppens evne til at øge koncentrationerne af vækstfremmende stoffer som fx testosteron efter styrketræning falder. Disse hormoner spiller en vigtig rolle i opbygningen af muskelmasse. Man kan ikke gøre meget ved faldende testosteronniveau, men hvis man i sine gode år formår at opbygge en god grundform og muskelmasse, vil man som ældre opleve mindre forandring.

4: Knoglestyrke

Knoglevævet har det med at blive mere porøst med alderen. Dette er som regel mest udtalt hos kvinder, som allerede i overgangsalderen begynder at miste knoglemasse grundet det lavere østrogenniveau i kroppen. Vægtbærende aktiviteter, som fx tung styrketræning, hvor knoglerne bliver komprimeret og udsat for belastning, er med til at sætte gang i vækst af knoglevævet.

5: Senestyrke

Senevævet undergår også forandringer med alderen. Her ser man bl.a. en nedbrydning af de såkaldte kollagene fibre. Det betyder, at senevævet bliver svagere og mere sårbart over for belastning, hvorfor man har større risiko for at pådrage sig skader. For at få senevævet til at blive tykkere og stærkere er styrketræning et must.

6: Immunforsvar

Kroppens værn mod sygdom fungerer mindre effektivt, jo ældre vi bliver. Bl.a. daler antallet af hvide blodlegemer, hvilket betyder, at man får sværere ved at bekæmpe sygdom og infektioner. Styrketræning booster dit immunforsvar. I videnskabelige studier har man set, at forsøgspersoner efter træningsopstart har fået et progressivt stærkere immunforsvar og er blevet mindre modtagelige for infektioner.

Læs også

Mystisk 'Z' spottet på russiske militærkøretøjer: "Forvent det værste"

 

Dagens Gossip