De fleste kender sikkert til at man tager ting op fra fryseren og bruger det til aftensmaden. Det kan være tidligere tilberedte ting, som er blevet frosset ned eller ting, som er købt frosne i første omgang.
Nogle varer skal tøes op før de kan bruges, og her skal man være opmærksom.
Susanne Ekstedt fra det svenske SP Tekniske Researchinstitut i Göteborg er sikker på, at man ude i husholdningerne ikke ved, hvordan man bedst tør mad op.
Susanne Ekstedt er af den opfattelse, at fødevareindustrien naturligvis kender til det, men det gør husholdningerne ikke.
Når kød, fisk og grøntsager skal optøes, så bør man forsejle den frosne mad ordentligt i plastik, og tø det op i koldt vand direkte fra vandhanen.
- Det smager også bedre, siger Susanne Ekstedt ifølge Avisen.dk og påpeger, at det både er hurtigst og sundest at bruge vandtricket til optøning.
Når man skal tø mad op, er det vigtigt at undgå iskrystaller. Iskrystaller kan nemlig gøre skade på madcellerne og ændre smagen på maden.
Hvis man er lidt sent ude, så bør man ikke ty til metoden hvor varmt vand bruges i stedet for koldt vand. Vand fra varmtvandshanen kan indeholde bakterien legionella pneumophilia, som kan give legionærsyge.
Ifølge Statens Serum Institut, så vil influenzalignende symptomer opstå, skulle man få legionærsyge. I starten vil man kunne opleve feber, hovedpine og muskelsmerter.
I nogle tilfælde ses der opkastning og/eller diarré tidligt i sygdomsforløbet.
Sygdommen udvikler sig videre til lungebetændelse med åndedrætsbesvær og ofte med symptomer fra andre organer som centralnervesystemet, lever og nyrer.
Legionærsyge fører i de fleste tilfælde til indlæggelse på sygehuset.