Derfor bør du passe på: Rabarber kan koste dig livet

Skrevet af Sarah S

47 uger siden

|

04/07/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Rabarber er en elsket sommerspise blandt danskerne - men man bør vare varsom.

Dagens topnyheder

Rabarber er en stor favorit blandt danskerne - og det smager fantastisk i mange ting. Men de flotte blade er luskede, og de kan i værste fald være livsfarlige.

Ofte er det rabarberstilkene der bruges i opskrifterne med rabarber, men der findes også opskrifter med rabarberblade, og dem bør man undgå. Det er nemlig i særdeleshed bladene fra rabarber, der kan gøre dig alvorligt syg.

Det advarer blandt andet Fødevarestyrelsen i mod, når der er højsæson for rabarberen.

Det er desuden vigtigt at være opmærksom på, at det ikke gør rabarberbladene mindre giftige, hvis de tilberedes inden spisning. 

Rabarberblade indeholder nemlig oxalsyre, som blandt andet binder kalk og dermed forhindrer det i at løbe ud i blodet og hen til knoglerne.

Rabarberstilkene indeholder også oxalsyre, men det er oftest ikke noget der er et problem. Vi spiser nemlig oftest den tilberedte rabarber sammen med mælkeprodukter, og de neutralisere oxalsyren. 

Det fortæller professor i fødevarekemi, Leif Skibsted, til magasinet I Form

Men i bladene er indholdet af oxalsyre alt for stort, til at de overhovedet bør spises. 

Derudover er der også andre ting man bør være opmærksom på i den forbindelse. Eksempelvis at oxalsyren faktisk kan opløse jern og aluminium. Man bør derfor ikke koge rabarber i en gryde af jer eller aluminium, da det vil gå i opløsning og give en grim smag. Man skal derfor bruge en emaljeret gryde til tilberedelse af rabarber. 

Herunder kan du se et opslag fra Fødevarestyrelsen, som tidligere har været ude og advare mod rabarber.