Derfor skal mænd tage kærestens efternavn, når de bliver gift

Flere og flere kvinder vælger at beholde deres efternavn, når de gifter sig. I stedet er det nu mændenes tur til at tage kvindernes efternavn, mener en debattør.

Flere og flere kvinder vælger at beholde deres efternavn, når de gifter sig. 

Årsagen skal findes i, at det er blevet moderne for kvinder at beholde deres navn for at signalere en større selvstændighed. 

Tidligere blev ægteskabet set som et symbol på, at kvinden underlagde sig manden og derfor tog kvinderne deres mands efternavn. Ægteskabet blev dengang i højere grad set som et signal om ejerskab.

Eksperter: Derfor skal du blive i dit ulykkelige ægteskab

I ligestillingens ånd vælger mange kvinder derfor i dag, at beholder deres navn, og ægteskabet er i højere grad et symbol på sammenhold. 

Tidligere har en undersøgelse fra Holland vist, at kvinder, der tager manden navn, opfattes som mere omsorgsfulde og mere følelsesbetonede end kvinder, der beholder deres navn. 

Til gengæld opfattes de omvendt også som mindre intelligente, mere afhængige, mindre kompetente og mere ambitiøse end kvinder, der beholder deres pigenavn.

I underssøgelsen fra Tilburg University undersøgte forskerene de studerendes opfattelse af kvinder, der skifter navn i forbindelse med ægteskab

I følge den hollandske undersøgelse har kvinder, som skifter til deres mænds navn, også mindre sandsynlighed for at få en lederstilling, end kvinder der beholder deres navn. Samtidigt blev de tilbudt en lavere løn, end de kvinder der valgte at beholde deres eget navn. 

​Men der findes også de fyre, der tager kærestes efternavn. Det har den engelske mand Joshua Barrie tænkt sig, og han har en god grund. 

Eftersom det i over 500 år har været normalt, at kvinderne skulle tage deres mænds efternavn, mener han nu, at turen er kommet til mændende. 

- Vi kan lige så godt vende det. Lad os få mændende til at tage kvindernes efternavne et stykke tid. Jeg ved ikke hvor længe - måske de kommende 500 år, siger Joshua Barrie til Mirror. 

Han skriver videre, at han glædeligt tager sin kærestes efternavn, så længe de holder en stor fest og kommer på en romantisk bryllupsrejse. Han mener desuden, at hele denne debat om valg af efternavn, er en lille ubetydelig handling, som alligevel ikke gør den store forskel. 

Brun uden sol: Nyt produkt kan gøre dig brun uden at skade huden

I en anden undersøgelse om kønsroller fra University of Nevada, har man undersøgt, hvordan mænd - hvis kærester har beholdt deres efternavn - bliver opfattet. Resultatet er tankevækkende, da studiet viser, at mændende bliver opfattet som mindre myndige. 

- En kvindes valg af efternavn har konsekvenser for den måde, andre ser på magtfordelingen i forholdet og opfatter manden, siger Rachael Robnett, som har været med til at lave undersøgelsen. 

Det virker en smule paradoksalt, eftersom kvinder der beholder deres efternavne omvendt bliver opfattet som stærke. Ifølge Rachael Robnett bunder dette i de gamle traditionelle kønsrolle, folk har. 

Derfor skal du aldrig gifte dig med en pige, før I har rejst sammen

Læs også

Bryllupsdage - Her finder du den komplette liste over navne på alle bryllupsdagene. Nogle bryllupsdage har deres helt egne traditioner, som du kan læse mere om her på siden.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip