Det her sker der, hvis du ikke vasker dine lagner hver uge

23/03/2023 07:50

Henrik R

Livsstil
Foto: Privat
Foto: Privat
Det her sker der, hvis du ikke vasker dine lagner på ugentlig basis.

Mest læste i dag

At kravle i seng med bløde, nyvaskede lagner (helst lige fra tørretumbleren) er en af livets små luksusoplevelser. Men du vil helt sikkert også sove bedre om natten, når du ved, at det at vaske dine lagner ugentligt er en god hygiejne-vane, der minimerer ubehagelige ting i din seng som snavs og husstøvmider.

Når alt kommer til alt, er du i sengen i mindst 56 timer om ugen, hvis du får otte timers søvn hver nat. I løbet af den tid kan der ophobe sig alle mulige ting i dine lagner, som bakterier fra sved, hvis du har det varmt, når du sover, og skæl fra dine kæledyr, hvis de er tilladt på din seng. Selvom det at vaske dine lagner eller skifte dem ugentligt er en ret universel anbefaling, gør den gennemsnitlige person det kun hver 24. dag, afslører en undersøgelse fra Mattress Advisor.

Så hvad sker der, hvis du ikke holder trit med denne ugentlige opgave?

De mest almindelige stoffer, der ophobes i din sengetøj, inkluderer sved, døde hudceller, hudolier, rester fra makeup og hudplejeprodukter samt husstøvmider, siger Dr. Ekama Carlson, en godkendt dermatolog fra San Francisco, der specialiserer sig i dermatologi, dermatologisk kirurgi og alt hudrelateret.

Husstøvmider, der er meget små og ikke kan ses uden et mikroskop, er nok de mest problematiske ting, der lurer i dine lagner. Disse insektlignende skadedyr trives i varme, fugtige omgivelser, og som Carlson forklarer, lever de af døde hudceller.

"Selvom husstøvmider ikke er skadelige for mennesker, kan deres affaldsprodukter, når de indåndes eller kommer i kontakt med huden, forårsage allergiske reaktioner hos nogle individer," forklarer Carlson.

Hvis du vågner op og nyser eller er stoppet i næsen, kan allergener fra husstøvmider være skyld i det, da de har en tendens til at sætte sig i stoffer som din sengetøj og madras. Centers for Disease Control and Prevention advarer om, at hvis du har astma og er allergisk over for husstøvmider, kan de også udløse astmaanfald. CDC's øverste anbefalinger for at undgå husstøvmider inkluderer at bruge allergivenlige madras- og pudebetræk samt at vaske dine lagner ugentligt.

Carlson siger, at personer med følsom hud, allergi eller hyperhidrose (en tilstand, hvor der er overdreven svedproduktion) kan have gavn af at vaske mere hyppigt end en gang om ugen, mens andre, der bor i tørre, ikke-fugtige klimaer, kan vælge mindre hyppig vask.

Men hvad med resten af din sengetøj?

Den Nationale Søvnfond anbefaler følgende vaskerutine for dit øvrige sengetøj:

Pudebetræk: En gang om ugen

Dynebetræk: En gang hver anden uge til en måned

Dyner: En gang hver anden til tredje måned

Tæpper: En gang hver anden til tredje måned

Puder: En gang hver fjerde til sjette måned, hvis de kan vaskes.

Hvis det er muligt, skal du hænge dine lagner udendørs - sollys er et naturligt desinfektionsmiddel. Med en ugentlig lagenskifte-rutine kan du sove dejligt med den viden om, at dit sengetøj ikke kun ser pletfrit ud, men også er helt rent.