Disse myter om holdbarhed passer ikke: Ender med at være mange penge

Skrevet af Nicolai Steinicke

10/10/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Meget mad som godt kunne spises, bliver smidt ud hverdag, og det betyder jo også at du smider penge ud.

Mest læste i dag

For meget mad bliver ofte købt eller smidt ud for tidligt. Bedst-før-datoen frister tilsyneladende folk til at kassere produkter tidligere end nødvendigt.

Der er stor usikkerhed om at skelne god mad fra dårlig. Vi præciserer: Hvad er den bedste måde at opbevare? Hvor længe kan mad virkelig indtages sikkert?

Faktisk er mange fødevarer generelt spiselige længere end den trykte dato angiver. Men mange forbrugere viger tilbage fra det af forsigtighed.

Hver dansker smider 47 kg spiselig mad ud om året. Samlet set udgør madspild 42 kg pr. person pr. år i enfamilieboliger og 59 kg pr. person pr. år i etageboliger. Det skriver Fødevare- og Landbrugsstyrelsen.

En yoghurt, der er en uge eller to efter den problematiske dato, er normalt stadig spiselig. "Bedst-før-datoen fungerer som vejledende og er på ingen måde en bortskaffelsesdato," forklarer Kerstin Normann (53), leder af Dresden Veterinary and Food Inspection Office.

Bedst før-datoen viser kun, indtil producenten garanterer, at maden stadig smager, lugter og ser ud som lovet. Forudsat at den er i original emballage og har været opbevaret korrekt.

For at mindske spild ønsker den føderale landbrugsminister Christian Schmidt (CSU) at afskaffe bedst-før-datoen for langtidsholdbare fødevarer (såsom kaffe eller pasta).

Men EU-Kommissionen ser ud til at skulle bruge længere tid på at implementere reformen – resultater forventes først til næste år.

10 spørgsmål - 10 svar

Hvor længe holder kødet? Har du følsomme varer fra kølehylden, bør du ikke opbruge fristen. Råt kød (fx hakket kød) er modtageligt for bakterier. Derfor har den ikke en bedst-før-dato, men derimod en sidste holdbarhedsdato. Efter denne periode bør kødet ikke længere spises - der er risiko for madforgiftning. Bedre at behandle på købsdagen. Rester af gennemstegt hakket kød holder sig godt pakket ind på nederste hylde i køleskabet i op til to dage.

Hvad skal man gøre med muggen mad? Jo mere vand et produkt indeholder, jo hurtigere spredes skimmelsvampen. Hvis vandrige mejeriprodukter som yoghurt, kvark eller flødeost er mugne – slip med dem! Det samme gælder for muggent brød. Men nogle typer ost som Camembert eller Gorgonzola indeholder spiselige skimmelkulturer.

Hvordan genkender jeg fordærvet mad? Grundlæggende: stol på dine egne sanser. Tjek udseende, lugt og smag. Har maden en unaturlig misfarvning, smager eller lugter den ubehageligt? Sygdomsfremkaldende bakterier kan ikke påvises i kølede færdigvarer, såsom pasta eller frikadeller. Hvis du er i tvivl, så smid det væk!

Kan en fødevare stadig sælges, efter at bedst-før-datoen er udløbet? Ja den kan. Bedst før-datoen betragtes som producentens kvalitetsløfte. Forhandleren bør dog gøre opmærksom på dette. I sidste ende påtager han sig som såkaldt distributør ansvaret for produktet efter udløbet af bedst-før-datoen. Det betyder: Sælger skal garantere, at hans produkter ikke er sundhedsskadelige eller uegnede til konsum.

Hvad er den bedste måde at opbevare mad på? Det, der er særligt vigtigt, er, at kølekæden ikke afbrydes for letfordærvelige varer. Kød og kødprodukter, fisk og fiskeprodukter, færdigretter, mælk og mælkeprodukter, ost, smør, æg, marmelade, dressinger, saucer hører hjemme i køleskabet. Mange grøntsager såsom kartofler opbevares bedst et køligt, mørkt sted, men ikke i køleskabet.

Kan øl eller vand gå dårligt? Faktum er: Vand i sig selv har en ubegrænset holdbarhed, forudsat at flasken forbliver lukket. Selvom producenterne skal angive en bedst før-dato, er dette på ingen måde en udløbsdato. En udløbet bedst-før-dato betyder lidt, når det kommer til øl. Det ødelægger sjældent, kun smagen kan ændre sig. En tommelfingerregel er, at øl smager godt i op til seks måneder efter bedst før-datoen.

Hvad skal man gøre, hvis man har et skadedyrsangreb? Hvis der opdages spundede klumper, når man kigger ind i kornpakken, er dette et sikkert tegn på skadedyrsangreb. Korn og kornprodukter er særligt udsatte. Inficeret mad skal altid smides ud. Det er bedst at opbevare krydderier, korn og mel i krukker med skruetop eller plastikbeholdere.

Bliver vin bedre med alderen? I dag kan vine normalt allerede drikkes inden for få uger efter aftapning. Længere opbevaring er generelt ikke længere planlagt. Størstedelen af ​​vinkøbere har i dag ikke et passende sted til langtidslagring. Undersøgelser har vist, at i dag kun omkring 5 til 10 procent af vinene (dem med et højt tanninindhold) nyder godt af længere opbevaring.

Selvom begge mugner, har yoghurt en bedst-før-dato, men det har grøntsager og frugt ikke. Hvorfor? Her bør kunden ved visuel inspektion tage stilling til, om varerne stadig er spiselige. Frugt og grøntsager er ikke forudsigelige som andre fødevarer. I denne forstand har hver frugt sin egen holdbarhed, hvert æble er anderledes, hver banan også. Når det kommer til gennemsigtige beholdere med følsomme frugter eller tomater, er det værd at vende dem: mugne ting ligger ofte i dvale på gulvet uopdaget.

Hvad hører ikke hjemme i køleskabet? Tropiske frugter som bananer eller ananas, knolde som kartofler eller løg og kuldefølsomme grøntsager som squash og tomater bør opbevares uden for køleskabet, hvis det er muligt. Hvis de opbevares for køligt, bliver bananer mørke og bliver hurtigt grødet. Ananas og tomater mister deres smag, zucchini bliver blød og kartofler omdanner deres stivelse til sukker – og smager så meget sødt.