Ekspert advarer: Du kan risikere at miste legemsdel eller dø hvis du kysser din hund på munden

Skrevet af Nicolai Steinicke

20 uger siden

|

28/12/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
På trods af at vide, hvor din søde kæledyrs tunge har været, kan få mennesker modstå kys fra en bedårende hund eller kat.

Dagens topnyheder

 Men mange mennesker er enten uvidende om – eller ignorerer – at det at tillade en hund eller kat at kysse dit ansigt kan føre til alvorlige bakterielle infektioner, som kan føre til potentielt tab af lemmer eller endda i nogle tilfælde være dødeligt! 

Selvom hvalpe- og kattekys kan være bedårende, hvis du overvejer, hvor dyrets tunge har været – deres nedre region, spise græs plettet med afføring – virker udtrykket for kærlighed måske ikke så sødt længere.

Desuden, mens din pelsbaby får lov til at slikke et rent område af din hud, kan det, han efterlader, være livstruende for mennesket.

En TikTok-bruger siger, "Kysser du din hund på munden? Fordi hvis ja, er det på tide at stoppe." 

Brugeren, der går under navnet "medexplained2you", er en PA (lægeassistent) der skriver i sin profil som en advarsel, så ingen bliver vrede senere, "ikke professionel medicinsk rådgivning." 

"Du kan faktisk miste dine lemmer over det." 

Han fortsætter: "Jeg laver desværre ikke sjov, fordi at kysse din hund på munden faktisk kan forårsage en infektion med noget, der hedder Capnocytophaga Canimorsus."

Ifølge Centers for Disease Control (CDC) og forebyggelse, er Capnocytophaga en bakterie, der lever inde i munden på hunde og katte. 

Bakterierne, der ikke gør katte eller hunde syge, kan sprede sig til mennesker gennem ridser, bid og andre tætte former for kontakt med tamdyr. CDC skriver, "Capnocytophaga-infektion kan forårsage alvorlige komplikationer, herunder hjerteanfald, nyresvigt og koldbrand. 

Nogle mennesker kan have brug for at få fingre, tæer eller endda lemmer amputeret på grund af komplikationer fra alvorlig infektion." CDC rapporterer, at mennesker, der har infektionen, vil begynde at vise symptomer inden for tre til fem dage, og omkring 3 ud af 10 personer, der udvikler en alvorlig infektion (som sepsis), vil dø.

Selvom det er sjældent, er hurtig progression af infektionen, der fører til død, blevet rapporteret hos mennesker, der er immunkompromitterede. Ældre, dem, der indtager meget alkohol, og mennesker uden en milt er også i større risiko.