Et praktisk tip du ville ønske du havde vidst noget før: Derfor skal du klippe hjørnet af din opvaskesvamp

Kamille Isaksen

34 uger siden

|

12/01/2024
Livsstil
Foto: Youtube
Foto: Youtube
Super nemt trick, der kan gøre din dagligdag lidt lettere.

Dagens topnyheder

Mange af os bruger opvaskesvampe langt længere end anbefalet. Faktisk råder mikrobiologer til at udskifte din svamp hver uge.

Det er afgørende at skifte opvaskesvampe regelmæssigt, da de ophober bakterier og mikrober fra madrester og snavs. Med tiden bliver svampen selv med skylning en yngleplads for bakterier, der kan forurene dine overflader og tallerkener.

Hvis du håber, at kogning eller hyppig mikroovn vil holde den tilstrækkelig ren, så tænk om igen. En undersøgelse har vist, at selvom dette oprindeligt kan reducere bakterier med omkring 60 %, vil det ikke sterilisere svampen. Selv svampe, der regelmæssigt blev renset på denne måde, viste sig at være lige så bakteriefyldte som dem, der ikke blev renset.

Foto: Youtube

Derfor skal du klippe hjørnet

Hvis du ikke kan skifte din svamp hver uge, så gør det mindst en gang om måneden, hvis du vasker op dagligt. Og i dette tilfælde er der ingen grund til nødvendigvis at smide din gamle køkkensvamp ud. Hvorfor ikke prøve et smart genbrugstrick?

Når svampen når det punkt, hvor den åbenbart er for slidt til rengøring af bordplader og tallerkener, skal du klippe et hjørne af. Dette afklippede hjørne tjener til at identificere denne svamp som værende udpeget til andet end opvask. Det siger sig selv, at du skal klippe hjørnet bredt nok til til at bemærke, at det er blevet klippet.

Hold denne svamp væk fra dine nye, rene svampe, og brug den til at skrubbe snavsede ting, som din skraldespand, toilet, sko eller endda dine bildæk. Til sidst vil den virkelig være klar til at blive smidt ud. Indtil da kan du være rolig ved at vide, at du har brugt det så meget som muligt. Og du vil være sikker på ikke at bruge en snavset svamp til rengøring af dit opvask!

Opvaskesvampe er typisk lavet af syntetiske materialer som polyurethan, et petroleumsderivat. De kan indeholde antimikrobielle midler for at reducere bakteriel vækst. Disse svampe er ikke biologisk nedbrydelige og kan frigive mikroplastik, når de nedbrydes. Desuden har deres produktion et CO2-fodaftryk. Så meget desto større grund til at bruge dem så længe som muligt!