Få danskere ved det: Denne ‘normale’ ting ødelægger din vaskemaskine og tørretumbler

31/07/2023 12:16

Nicolai Steinicke

Livsstil
En overdosis sæbe slider ikke kun vaskemaskinen – den kan også knække tørretumbleren.

Mest læste i dag

- Nutidens moderne vaskemaskiner bruger mindre vand end de ældre vaskemaskiner, siger Mette Ertel hos Husholdningsapparater AS.

Positivt for både pengepungen og miljøet – men at vaskemaskinen sparer på vandet kan også have negative konsekvenser for tørretumbleren, hvis man laver den vaskefejl, som mange af os gør.

Belægning i tørretumbler

Mange tror, ​​at vasketøjet bliver ekstra rent, jo mere sæbe man bruger i vaskemaskinen, men det er ikke rigtigt, noget eksperter ofte gentager.

En af de mest almindelige årsager til, at vaskemaskiner holder op med at virke, er en overdosis af vaskemiddel og/eller afspændingsmiddel, ifølge Ertel.

Da nutidens vaskemaskiner bruger mindre vand, har maskinen også problemer med at skylle store mængder sæbe væk fra vasketøjet.

Hvad mange mennesker ikke er klar over er, at overforbrug af vaskemiddel også kan skade tørretumbleren.

- Hvis du har brugt alt for meget sæbe under vasketøjet, kan usynlige sæberester blive siddende i vasketøjet. Hvis du tørrer dette vasketøj i tørretumbleren, vil problemet blive overført til tromlen.

- Det, der kan ske, er, at sæbe- og/eller skyllemiddelrester på vasketøjet danner en belægning i tørretumbleren. Dette vil klæbe til fnug fra tøjet, der tørres, og på sigt vil det bygge sig så meget op, at det til sidst vil tilstoppe hele systemet i tørretumbleren, tilføjer Ertel.

Konsekvenserne af dette vil så være, at vasketøjet ikke tørrer ordentligt, og jo tættere tromlen bliver med fnug, jo mere brandfarlig bliver tørretumbleren.

Det er ikke kompliceret at dosere korrekt; med en måleske har du god kontrol over, hvor meget pulver eller flydende vaskemiddel du hælder i sæbeskuffen. I nogle maskiner står mål også i selve sæbeskuffen.

- Flere moderne vaskemaskiner har også et automatisk doseringssystem. Så bliver det endnu nemmere at skåne både tøj, pengepung og miljøet, råder Fasting.

Gode tips til at passe på sin tørretumbler:

Undgå overfyldning: Fyld ikke tørretumbleren med mere vådt vasketøj end det anbefalede maksimum.

Undgå forkert placering: Opbevar tørretumbleren i et luftigt og tørt rum med normal omgivelsestemperatur.

Undgå ujævnt underlag: Det er vigtigt, at maskinen står i vater, og står den oven på en vaskemaskine, er det tilrådeligt at have en form for vibrationsdæmper ind imellem, så den står stabilt.