Hvorfor får jeg bumser? Her er 12 fødevarer der kan give akne

Skrevet af webmaster

25/07/2017
Problemer med bumser og akne så skal du holde dig fra disse madvarer
Foto: Shutterstock
Alle har problemer med akne (bumser) på et eller andet tidspunkt i deres liv. Men da akne er et komplekst problem, så er det svært at afgøre, hvad der forårsager et udbrud og hvorfor nogle mennesker har flere problemer med akne end andre.

Mest læste i dag

Forskere har vist, at der er en forbindelse mellem akne og kost. Det menes, at nogle fødevarer kan forårsage bumser eller forværre udbruddet. Af denne grund tilråder mange læger og kosmetologer at udelade visse typer fødevarer fra kosten i en bestemt periode, for at se om det vil hjælpe med at rense huden og løse akne-problemet. 

Hvorfor får jeg bumser?

1. Søde sager

Småkager, slik, chokolade og kager er alle fødevarer med et højt sukkerindhold. Det  er ikke godt at spise for mange søde sager, ikke blot for din huds sundhed, men for hele din krop. Hvis du har en sød tand, så prøv nogle sundere muligheder såsom honning eller frugt. Du vil hurtigt se resultaterer, hvad dine bumser angår.

2. Dyrefedt

Animalsk fedt er en af de fødevarer, der giver bumser, fordi det presser på talgkirtlerne under huden, hvilket udløser akne. Vegetabilsk fedt er derimod meget sundt, idet det fremmer hudens sundhed og forhindrer hudens aldring.

3. Bacon

Da bacon er fyldt med fedt er det en mega bidrager til udviklingen af bumser. Prøv at undgå bacon eller begræns dit indtag så meget som muligt. Du vil hurtigt se resultater.

4. Rejer

Rejer er ikke godt for huden, de udløser ofte et akne udbrud. Rejer har et højt indhold af jod, hvilket ikke er godt for dit helbred. De indeholder også allergener, som kan føre til akne udbrud og endda hududslæt. Prøv at undgå rejer eller begræns dit forbrug så meget som muligt.

5. Pommes frites

Hvem elsker ikke pommes frites? Men pommes frites er en af hovedårsagerne til udbrud af bumser, da de er lavet af olie og stivelse. Vælg sundere fødevarer i stedet for af hensyn til dit  helbred.

6. Dåsemad

Dåsemad er muligvis lækkert og let at tilberede, men det er ikke godt for din hud. Dåsemad vil forværre dine problemer med bumser. Disse forarbejdede fødevarer på dåse indeholder også mange kemikalier, som er usunde for hele din krop og ikke kun din hud.

7. Krydret mad

Vidunderligt mad der giver bumser? Krydret mad er en stor bidrager til udvikling af bumser. Vi ved alle, at krydret mad ikke er godt for fordøjelsessystemet, og da fordøjelsessystemet er tæt forbundet med hele kroppens sundhed, inklusiv hudens sundhed, så er det helt normalt at krydret mad fører til akne udbrud og andre hudproblemer. Hvis du ønsker at løse dit problem med bumser; skru ned for krydderierne.

8. Højglykæmisk mad

Højglykæmisk mad er fødevarer, der har en tendens til at blive hurtig nedbrudt i kroppen efter indtagelse, hvilket hæver niveauerne af glukose i blodet og udløser et insulin spike. Disse fødevarer kan udløse hormonelle udsving og dermed akne. 

Brød, hvide ris, pommes frites, forarbejdede morgenmadsprodukter, småkager, chokolade, kager osv er alle højglykæmiske fødevarer. For et bedre helbred og en sund hud bør du undgå disse fødevarer. Prøv i stedet at spise mere sundt mad, såsom frugt og grønt, søde kartofler, fuldkorn osv.

9. Rødt kød

Rødt kød betragtes som en af de fødevarer, der giver bumser. Hvis du elsker rødt kød, så sørg for kun at spise rødt kød fra køer der er blevet fodret med græs og ikke korn. Kød fra køer, der er blevet fodret med korn, indeholder mere omega-6, hvilket er kendt for at øge betændelsen i kroppen, hvilket bidrager til akneudbrud.

10. Mælk

Vi ved alle, at mælk har mange store fordele for kroppen. Mælk, og specielt skummetmælk, fremmer dog inflammation i kroppen, påvirker insulin og øger olieproduktionen, hvilket alt sammen bidrager til udvikling af akne.

Af denne grund vil en nedskæring af forbrug af mælk og andre mejeriprodukter hjælpe dig med at afgøre, om disse fødevarer er dem, der giver dig bumser. Hvis din hud heler op, skal du være forsigtig med at bruge mejeriprodukter i fremtiden. Økologisk mælk er en bedre mulighed og også sundere, da den ikke indeholder hormoner, der blot gør din akne værre.

11. Koffeinholdige drikkevarer

Kaffe, te, energidrikke, sodavand, chokolade og endda smertestillende midler indeholder koffein. Koffein stimulerer produktionen og frigivelsen af stresshormoner fra adrenalinkirtlerne, hvilket vil øge stressniveauet. For meget stress er ikke godt for hele kroppen, herunder huden, der kan udløser akne på denne måde.

Koffein forstyrrer også din søvn. Normalt vil din hud ikke have nok tid til at regenerere og afgifte, hvis du ikke får nok søvn, hvilket blot vil gøre dit akne problem værre.

12. Alkohol

Alkohol er kendt for at forårsage akne udbrud. Alkoholforbrug fører til et øget varmeindeks, sved og varme. Som et resultat vil hudens porer blive tilstoppede, hvilket fører til et udbrud af akne. Alkohol er også kendt for at have dehydrerende virkning på den menneskelige krop, hvilket vil udtørre huden og føre til endnu mere alvorlige akne problemer.