Inflationseksplosion: Sådan sparer du penge i en tid, hvor priserne stiger

Skrevet af Mathias Madsen

10/03/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er svært ikke at opdage, at alt tilsyneladende bliver dyrere for tiden.

Dagens topnyheder

Priserne stiger faktisk så meget for tiden, at forbrugerpriserne - også kaldet inflationen - ikke er steget så meget på ét år, som de er i år, siden 1989. 

Inflationen er således ifølge TV2 steget med 4,8 procent siden sidste år, og det skyldes primært de voldsomme prisstigninger vi for tiden ser på især benzin, diesel og elektricitet.

Prisstigninger har ifølge flere eksperter desværre formentlig ikke ramt enden endnu, da benzinen for eksempel frygtes at ramme en literpris på mere end 20 kroner. 

Der er derfor al mulig grund til at spare, hvor der spares kan, og herunder er der derfor 10 gode råd til, hvordan du kan spare penge. 

1 - Lav en madplan

Mange vil nok blive overraskede, hvis de undersøgte, hvor meget de egentlig bruger på dagligvarer i løbet af en hel måned.

En gennemsnitlig dansk husstand på 2,1 personer bruger således cirka 3.400 kroner om måneden på mad. Et budget som naturligvis kun vokser hos hustande med mere end to personer og med børn. 

Det høje dagligvarebudget skyldes ofte, at vi danskere er gode til at impulskøbe og rage det til os, som vi lige har lyst til. 

En god ide er derfor at lave en madplan og en indkøbsseddel og kun købe det, som der står på sedlen. 

Samtidig er det selvfølgelig en god ide at handle stort ind og købe tilbud, ligesom det sjældent er smart at handle ind, når man er sulten, da man så fristes til at købe flere ting. 

2 - Drop alkoholen

Ifølge Berlingske bruger en gennemsnitlig dansk husholdning hele 1,7 procent af sit forbrug på alkoholiske drikkevarer, og det kan derfor være en dyr vane, som måske er værd at genoverveje. 

Samtidig kender de fleste nok til at have lyst til take-away eller færdigretter, når de har tømmermænd, og det er også en dyr post.

3 - Tjek dine abonnementer og forsikringer

Det er en god ide at gennemgå sine forsikringer og abonnementer mindst én gang om året. 

Forsikringerne kan oftest findes billigere, hvis man ringer rundt til diverse forsikringsselskaber og beder om tilbud. 

Samtidig opdager man måske forsikringer eller abonnementer, som man ikke længere har brug for, og her kan der nemt være mange hundrede kroner at spare. 

Læs mere om hvordan du kan gøre det her: 

 

4 - Skrot kabel TV

Kabel TV stiger ligesom meget andet i pris, og en tv-pakke koster således nemt 500 kroner eller mere. 

Bruger du sjældent fjernsynet, eller ser du alligevel altid kun de samme få kanaler, så kan det derfor være en god ide helt at droppe tv-kanaler og i stedet have et par streamingtjenester, som ofte koster mellem 79-149 kroner om måneden. 

5 - Start en opsparing

Sørg for, at der automatisk bliver overført et fast beløb, som du kan undvære, fra din lønkonto til din opsparing i starten af måneden. 

På den måde fristes du ikke til at bruge pengene, bare fordi de står på kontoen, og du er sikker på at få en opsparing, som du kan bruge til uforudsete udgifter eller ferie og fornøjelser senere i livet. 

6 - Reducer hjemmets energiforbrug

Én af de ting som er blevet voldsomt dyrt for tiden er elektricitet, og det er derfor oplagt at spare på strømmen og varmen. 

Dette kan nemt gøres med små justeringer i hverdagen ved for eksempel at tage kortere og koldere bade, kun starte vaske- og opvaskemaskinen, når den er helt fyldt, skifte pærer ud til strømsparende LED-pærer og slukke for varmen, når det er muligt. 

Læs mere om hvordan du kan spare på din el-regning her: 

 

7 - Lad bilen stå

Én anden ting vis pris er eksploderet især de sidste par dage er benzin og diesel, hvilket især skyldes krigen i Ukraine og Vestens sanktioner mod Rusland. 

Man kan derfor spare mange penge hver eneste måned ved at lade bilen stå, når det er muligt, og tage cyklen eller bruge benen i stedet.

Det er for eksempel en god ide, når man skal ned og handle, hente børn i daginstitutionen, eller hvis man har kort på arbejde. 

Alternativt kan man bruge offentlig transport. 

8 - Lav en madpakke

Mange voksne bruger hver dag op mod 50 kroner på at få frokost, hvilket ender med at blive mere end 1000 kroner om måneden. 

En udgift som kan gøres markant lavere ved at lave en madpakke. 

Samtidig er det en god ide at skære take-away og restaurantbesøg ud af sin dagligdag og erstatte det med hjemmelavede måltider, da de oftest er billigere. 

9 - Lav din egen kaffe

En anden ting som hurtigt koster mange hundrede kroner hver måned, men som i virkeligheden kan gøres meget billigere, er kaffe. 

Mange mennesker bruger således op mod 60 kroner om dagen på en kop kaffe fra den nærmeste Starbucks eller tankstation, selvom det ikke koster mange håndøre at lave en kaffe hjemmefra og tage med. 

10 - Tag på 'Staycation' til sommer

Selvom mange måske længes efter Grækenlands hvide sandstrande, Italiens lækre mad eller Asiens spændende kulturer, så er det en dyr fornøjelse at hoppe på en flyver til sommer. 

Der kan derfor være mange tusinde kroner at spare, hvis man kigger på sommerferie i Danmark, Tyskland, Norge eller Sverige i stedet.