Michaels ansigt blev knust af fyrværkeri: Fem gode råd til en sikker aften

Skrevet af Mathias Madsen

30/12/2021
Nytårsaften er årets måske festligste aften, men kombinationen af alkohol og fyrværkeri resulterer dog ofte i et højt antal skader på især hænder, fingre og øjne. Én af dem, som er kommet slemt til skade med fyrværkeri er Michael Schacht Pedersen.

Mest læste i dag

D. 30. december 1998 skulle have været en stille og rolig aften uden hverken krudt eller alkohol for Michael Schacht Pedersen, da han og kæresten skulle besøge en ven, som netop var vendt hjem fra et halvt år i Afrika. 

Hen på aftenen viser Michaels kammerat ham en pose med ulovligt fyrværkeri, der hverken har mærkater eller burgsanvisninger på, og de beslutter i fællesskab, at de skal prøve at skyde noget af det af.

Uvidende om at det er en krysantemumbombe, som de har fået fingrene i, så går gruppen af venner ud på vejen for at affyre fyrværkeriet.

Efter et par forgæves forsøg på at tænke krysantemumbomben siger det pludselig 'BANG', da krysantemumbomben går af, og Michael får knust det meste af sit ansigt, herunder pande, kæbe, næse, gane og øjne og vågner senere op på hospitalet i ulidelige smerter, samtidig med at han har mistet synet.

Hør hele Michaels historie her

Hvert år kommer danskere til skade nytårsaften og dagene op til. Ifølge Sikkerhedsstyrelsen kommer mellem 200 og 300 mennesker til skade hvert år på grund af fyrværkeri, og de fleste af ulykkerne skyldes ulovligt fyrværkeri, manglende afstand til fyrværkeriet eller manglende sikkerhedsbriller. 

Sikkerhedsstyrelsen anbefaler derfor, at man som minimum følger de fem fyrværkeriråd:

  1. Brug ALTID sikkerhedsbriller - også selvom du 'kun' kigger på.
  2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri. Fyrværkeri opfører sig ikke altid efter hensigten, og der er ikke kvalitetskontrol på ikke-godkendt fyrværkeri. 
  3. Hold ALDRIG tændt fyrværkeri i hånden. Næsten halvdelen af alle fyrværkeriskader går ud over hænder og fingre. 
  4. Hold sikkerhedsafstanden som er angivet på brugsanvisningen, og læn dig aldrig ind over fyrværkeri, men tænd det derimod med siden til i strakt arm. 
  5. Gå aldrig tilbage til en fuser med det samme. De er utilregnelige, så lad dem ligge til dagen efter og fjern dem med skovl og spand. 

Udover de fem ovenstående råd, så understreger Sikkerhedsstyrelsen også, at det er en god ide at holde børn under opsyn, hvis de skal fyrre fyrværkeri af.

Selvom mange forhandlere reklamerer med 'børneposer', så kan indholdet stadig være meget farligt, og det må kun sælges til folk over 18 år. Snak derfor med dine børn om sikkerheden omkring fyrværkeri inden nytårsaften.

Det er primært mænd - og især unge mænd mellem 15-25 år - som dominerer fyrværkeriulykkesstatistikkerne, så del gerne artiklen med din søn, bror, mand eller onkel (selvom det selvfølgelig også er smart at overholde rådene, hvis man er kvinde).

Godt nytår!