Op mod 800.000 danskere lider af det: Forskere melder om banebrydende behandling

Skrevet af Kamille Isaksen

17 uger siden

|

15/02/2024
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nu kan der være en banebrydende behandling på vej til disse danskere.

Dagens topnyheder

Op mod 800.000 danskere døjer dagligt med høreproblemer af den ene eller anden slags, og nu kan der være godt på vej til dem. 

Forskere ved University of Pittsburgh i USA har nemlig gjort et banebrydende fund, der kan revolutionere behandlingen af høretab forårsaget af støj. Efter at have studeret indre øreceller hos mus, har teamet opdaget, at en overflod af fritsvævende zink i det indre øre, som følge af høj lydeksponering, kan føre til cellulær skade og dermed høretab. Denne opdagelse har ledt til udviklingen af en ny behandlingsmetode, der anvender lægemidler designet til at fange overskydende zink, hvilket potentielt kan genoprette tabt hørelse eller endda forebygge det.

Det skriver Good News Network

"Støjinduceret høretab kan være invaliderende. Nogle mennesker begynder at høre lyde, der ikke er der, og udvikler en tilstand kaldet tinnitus, som alvorligt påvirker en persons livskvalitet," forklarer professor Thanos Tzounopoulos fra Pittsburgh Hearing Research Center. 

Forskningen, som er offentliggjort i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences, viser, at mus, der blev behandlet med et langsomt frigivende stof, der indfangede det overskydende frie zink, var mindre tilbøjelige til at lide af høretab og var beskyttet mod støjinduceret skade.

Dette gennembrud åbner op for muligheden for at udvikle effektive og minimalt invasive behandlinger samt produkter, der kan beskytte koncertgængere og musikere i fremtiden. Forskerholdet håber at teste denne behandling yderligere med målet om til sidst at gøre den tilgængelig som en simpel, håndkøbsmulighed for at beskytte sig mod høretab.