Overraskende effekt: Derfor bør du putte løg i fryseren

Skrevet af Henrik R

21/01/2021
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det lyder måske mærkeligt, men der er en genialt årsag til, at du bør gøre det.

Dagens topnyheder

De fleste kender sikkert situationen. Aftensmaden skal laves og menuen står på noget, hvor der indgår hakkede løg. Selvom mange sikkert synes at det er hyggeligt at lave mad, så er det ikke altid, at det er særlig sjovt at hakke løg.

Ofte pibler tårerne frem og det svider kraftigt i øjnene. Så kunne det ikke være dejligt, hvis man kan undgå dette?

Man kan naturligvis tage et par svømmebriller på - men det kan jo også blive en kende besværligt, så derfor kommer der her et par andre tricks.

Årsagen til, at tårerne løber når man hakker løg, er fordi løgene frigører et bestemt enzym, som kaldes allinaser.

Når man hakker løg, er det ikke usædvanligt, at tårerne løber ned ad kinderne. Når man piller eller skærer i et løg, frigives der nemlig en gasart i løgenes celler. Gasarten kommer fra sulfonsyre og enzymer i løget, og når denne gas rammer dine øjne, giver nerverne besked ti lhjernen, der derefter får dine øjne til at græde.Sådan lyder det i en artikel på American Chemical Society.

Tre gode tips

Når det stof kommer i kontakt med øjets hornhinde, så sendes der elektrokemiske signaler til hjernen, der fører til, at tårekanalerne får besked om at gå i gang med at producere tårer - så det er derfor en ganske naturlig reaktion.

Men der er faktisk hjælp at hente, så man kan undgå dette. Det skriver Newsner.

En af de vigtigste ting, når man skærer løg, er når at bruge en rigtig skarp kniv - det kræver selvfølgelig, at man er ekstra forsigtig undervejs. 

Her er et par fif til, hvordan du kan slippe for tårer og svidende øjne:

1. Citron på skærebrættet

Hvis du gnider skærebrættet med citron, skulle risikoen for at du begynder at græde blive mindre. Desuden slipper du for et skærebræt, som lugter af løg.

2. Tænd for emhætten

Emhætten kan gøre underværker for meget – og også når du hakker løg.

3. Frys løget inden du hakker

Et trick, som skulle fungere rigtig godt, er underligt nok at lægge løget i fryseren. Nogle timer inden du skal hakke det, skal du lægge det i fryseren, hvilket skulle forhindre, at tårerne kommer frem, og du derfor slipper for svidende og løbende øjne.

Du kan eventuelt også prøve dette trick, som Gordon Ramsey bruger: