Planlæg din ferie nu: Næste år kommer du til at mangle feriedage

Skrevet af Henrik R

02/09/2019
Til næste år begynder en ny ferielov, og det betyder, at du i en periode vil have færre feriedage at gøre godt med, end du er vant til.

Dagens topnyheder

De fleste er formentlig bekendte med, at der i 2020 vil indtræde en ny ferielov, som i bund og grund får den betydning, at man kan afholde sin ferie med det samme, at man har optjent dem.

Det skal blandt andet hjælpe de mennesker, der vender tilbage til arbejdsmarkedet, efter at de har været uden job et stykke tid. De vil nemlig ikke kunne holde ferie med en betalt feriedag i et helt år, med den gamle ferielov.

Den nye ferielov kommer dog ikke uden komplikationer. Der er nemlig en overgangsperiode, og den overgangsperiode betyder, at du i første omgang vil have færre feriedage at gøre godt med.

Fra perioden 1. maj og til slutningen af august, vil du optjene 16.64 feriedage. Det er kun lidt mere end tre ugers ferie. Normalt plejer man dog at have optjent fem uger, men de sidste to ugers ferie, vil du først optjene i perioden den 1. september til 31. december.

Med andre ord kan du altså ikke holde en lang sommerferie og derefter en efterårsferie, uden at det kommer til at gå ud over din økonomi.

Elyse Nyvang der er kundedirektør hos Lønmodtagernes Dyrtidsfond kommer med gode råd til, hvad danskerne kan gøre, hvis de allerede næste år vil holde ferie. De skal simpelthen spare på feriedagene, som de eksempelvis vil afholde til jul.

“Så skal du gemme nogle feriedage, så du bruger færre til jul eller vinterferien i år, for at du har nogle i reserve, som du kan bruge til næste sommer,” fortæller hun til DR.

Dine penge vil stå indefrosset

Med overgangen til den nye ferielov vil det også betyde, at man i teorien kommer til at have en periode, hvor man har dobbelt op på feriepenge. Det skyldes, at du vil have feriepenge fra det foregående år, som du har opsparet, mens du med den nye lov vil optjene feriepenge, som du kan bruge med det samme.

Sådan kommer det dog ikke til at foregå. Alle de feriepenge du optjener i overgangsåret, vil du få sat ind som en opsparing hos en fond, som passer på dem. Her vil de være indefrosset indtil den dag, du går på folkepension.

I mellemtiden vil Lønmodtagernes Feriemidler investere pengene, så der måske endda vil være en gevinst, når du får pengene udbetalt.