Søvnekspert med godt råd: Denne simple morgenrutine er nøglen til en god nattesøvn

Nicolai Busekist

2 uger siden

|

08/03/2025
Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Hvis du vil være sikker på at få en god nattesøvn, så er denne simple morgenrutine afgørende.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I mange tusinde år havde mennesker meget anderledes søvnmønstre, som var langt mere afhængige af naturligt lys. Sådan lyder det fra søvneksperten Stephanie Romiszewski.

"Før den industrielle revolution var vi meget mere i takt med planetens rotation og årstidernes skiften," siger hun i podcasten 'High Performance' ifølge Express.

Omkring én ud af tre personer oplever en form for søvnløshed, og Stephanie påpeger, at der er tre afgørende skridt, vi alle kan tage for at få en bedre nattesøvn - og ét af dem handler om det kunstige lys, som de fleste af os ser som en del af problemet.

Grib dagen

Stephanie siger, at det første, du bør gøre, er at sikre, at du - uanset hvor meget du har lyst til at sove længe - står op på samme tidspunkt hver dag.

"Nøglen til en god søvn er din homeostatiske søvndrive og den 24-timers cyklus, du er på. Uanset om du kan lide det eller ej, så fungerer din søvn sådan. Så hvad kan du gøre? Det første er at holde fast i dit 'stå op'-tidspunkt," siger hun.

"Det at blive liggende i sengen forlænger faktisk problemet, fordi din krop ikke ved, at du er vågen. Selv hvis du ikke sover, men bare ligger der, fordi du ikke gider stå op, så forstærker du faktisk den træthedsfølelse, hvor du tænker: 'Åh, jeg orker bare ikke at starte dagen'."

Luk lyset ind

Stephanie siger, at kunstigt lys - måske lidt overraskende - faktisk kan hjælpe med at rette op på forstyrret søvn.

"Den anden ting er den mest indflydelsesrige ydre faktor for den 24-timers cyklus - lys," lyder det fra hende.

"Desværre arbejder vi nu på tidspunkter, hvor der ikke altid er naturligt lys. Så nu skal du tænke: 'Hvordan kan jeg tilføje lys til min morgen?'."

At få lys tidligt på dagen er det vigtigste, du kan gøre for at genoprette din søvnrytme, tilføjer Stephanie også.

 "Det lys gør, er at minde din hjerne om, at du skal være vågen. Vi er dagaktive væsner - ikke nataktive. Så det betyder, at vi - ligesom planter - virkelig reagerer på lys," siger hun.

Stephanie anbefaler, at man sørger for at udsætte sig selv for kraftigt lys, så snart man står op på mørke vintermorgener. Selvom sollys er bedre, kan kunstigt lys også gøre jobbet.

"Det er ikke lige så godt som naturligt lys, men vi kan ikke altid gøre noget ved det. Nogle gange må vi bruge kunstigt lys," siger hun.

Glem reglerne

Idéen om, at vi alle skal have otte timers søvn hver nat, er en 'myte', lyder det fra Stephanie, og ofte bekymrer folk sig så meget over ikke at sove, at det forværrer problemet.

"Når du er syg, har du nogle gange brug for mere søvn. Hvis vi er besat af idéen om, at vi skal have otte timer, og det skal være hver eneste nat, så ville der ikke være plads til nogen variation. Faktisk ville du ikke kunne restituere særlig godt," fortæller hun.

Reglen om 'otte timer om natten' er 'næsten en myte', siger hun.

"Selv hvis du genetisk er en otte-timers-sovende, er der absolut ingen chance for, at du får det hver nat. Så du behøver ikke at bekymre dig om det," siger hun.