Professionel kok afslører: Derfor bruger folk deres airfryere forkert

Nicolai Busekist

1 dag siden

|

04/06/2025
Mad og drikke
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Den professionelle kok Theo Michaels blev bedt om at dele sine tanker om airfryere, som i dag er at finde i en lang række danske hjem.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

En professionel kok har udtalt, at det er 'ærgerligt', at mange mennesker ikke udnytter deres airfryere fuldt ud. I et temaafsnit af ITV-programmet 'Tonight' blev kokken Theo Michaels spurgt om sin holdning til det, der hurtigt er blevet et populært køkkenredskab i Danmark.

Airfryere er elsket af danskere over hele landet og bliver rost for deres potentielle sundhedsmæssige fordele. De kan genskabe den lækre, sprøde tekstur fra friturestegt mad, men med mindre fedt. Derfor er det ikke den store overraskelse, at de er blevet et hit i mange danske hjem.

Samtidig er apparatet blevet endnu mere populært i de senere år i takt med stigende energipriser, da det menes at være en mere økonomisk måde at tilberede mad på, end at bruge en traditionel ovn.

Theo forklarede, at en airfryer har sin 'tid og plads' i køkkenet, ligesom han i bund og grund beskriver den som en 'lille miniovn'. I det førnævnte afsnit blev han udfordret til at lave sunde, kalorielette måltider ved hjælp af apparatet.

Han begyndte med at tilberede et sundt alternativ til en klassisk kinesisk take-away-ret: sur-sød-kylling. Værten bemærkede dog, at det ikke var et 'oplagt' valg og spurgte, om folk faktisk bruger deres airfryere på den måde.

"Nej, og det er en skam, synes jeg, for airfryere... Jeg tror, vi har fået sådan en opfattelse og en psykologi omkring det, at det handler om frosne nuggets," sagde han ifølge Express.

Da værten foreslog, at ordet 'fry' (friture, red.) i navnet måske ikke helt afspejler, hvad apparatet egentlig kan, var Theo enig og forklarede, at man kan lave mange sundere retter i en airfryer.

"Du har ret, og det vi prøver at gøre, er at bevæge os væk fra den tanke og vise, at man faktisk kan lave så mange fantastiske retter med friske og sunde ingredienser i en airfryer - som i sig selv er en sund måde at tilberede mad på," forklarede kokken.

På trods af de tilsyneladende økonomiske fordele ved airfryere har den økonomiske ekspert og skaberen af MoneySavingExpert, Martin Lewis, tidligere sagt, at det ikke altid er billigere at bruge en airfryer frem for ovnen.

Det afslørede han i sin BBC-podcast The Martin Lewis Podcast, hvor han delte en tommelfingerregel med lytterne for, hvornår det bedre kan betale sig at bruge en airfryer.

Martin forklarede, at en ovn kan rumme mere, så hvis man tilbereder mange ting på én gang over længere tid, kan det faktisk være billigere end en airfryer. Det betyder, at en airfryer kun er mere økonomisk, hvis man ikke fylder ovnen og kun tilbereder enkelte ting.

"Hvis du har en kalkun i ovnen, og den er fyldt med mad i et par timer, kan det sagtens betale sig. Men hvis du har noget småt og simpelt i gang - det er dér, mikrobølgeovne og airfryers virkelig kommer til deres ret, fordi de er bedre til at tilberede enkelte elementer," sagde han dengang.

Ads by MGDK