43 dræbt under månedlange protester i uroplaget olieland

Mindst 43 mennesker har mistet livet under de demonstrationer mod Venezuelas præsident, Nicolás Maduro, som begyndte i februar, lyder det fra en ikke-statslig organisation.

Det seneste offer er en studerende i den vestlige by Maracaibo, oplyser gruppen Penal Forum. Han havde kæmpet for sit liv, siden han blev skudt under en regeringsfjendtlig protest for knap en måned siden. I de seneste uger er demonstrationerne dog aftaget.

Demonstranterne er utilfredse med regeringen, der på trods af en af verdens største oliereserver ikke har styr på økonomien, den voksende kriminalitet og de dystre jobudsigter. Landet kæmper med en inflation på næsten 60 procent, og der er mangel på basale dagligvarer som toiletpapir, mælk og sukker.

I januar blev den tidligere skønhedsdronning Monica Speer og hendes mand dræbt til chok for befolkningen. Antallet af drab i Venezuela er blandt verdens højeste i forhold til indbyggerantallet, og det skønnes, at 24.000 mennesker hvert år bliver slået ihjel. Der bor cirka 30 millioner i landet.

Der er blevet taget skridt i retning af dialog mellem regeringen og oppositionen, men planerne er faldet til jorden, efter at myndighederne i sidste måned opløste protestlejre og anholdt flere end 200 studerende.

Nicolás Maduro kom til magten, efter at landets mangeårige leder Hugo Chávez døde i 2013. Maduro var Chávez' håndplukkede efterfølger, og den socialistiske politik fra Chávez-tiden er da også blevet videreført i oliestaten.

Venezuela råder over nogle af verdens største olie- og gasforekomster og er medlem af olieorganisationen OPEC. Olierigdommene spiller en helt afgørende rolle for den venezuelanske økonomi.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip