5 grunde til sommerdepression - og sådan undgår du dem

Laura Nygaard

|

15/06/2015

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Du kender stensikkert til vinterdepressionen, hvor de korte kolde dage kan gøre visse mennesker syge af tristhed. Men vidste du, at også sol og sommer kan gøre dig grundlæggende trist og uoplagt og gøre det svært at blive rigtig glad i hverdagen?

Hver femte dansker bliver på et tidspunkt i livet ramt af en depression. Der findes ikke tal på, hvor mange der bliver sommerdepressive, men psykoterapeut Terje Nordberg vurderer, at det er ganske udbredt.

Han fortæller, at sommertungsindet kan skyldes flere ting:

1. Overstimulering
Med lys, varme og længere dage kommer en større optimisme i forhold til, hvad man kan nå på 24 timer.

Men det kræver et enormt overskud både at købe ind, grille med familien, drikke rødvin på altanen med vennerne og tage til udendørskoncert om aftenen, når man også har været på arbejde, skal til sommerbryllup i morgen og pakke til festivalen i næste uge.

- Der lægges op til, at man skal være aktiv og energisk, når sommeren kommer. Alt ånder af energi, men du magter måske ikke at følge med, siger psykoterapeut Terje Nordberg til Dagens.dk.

Læs også: 8 ting kun personer med depression forstår

- Vi kender jo godt til, at man nogen gange mest har lyst til at smide sig på sofaen, når man kommer hjem. Om vinteren har man lov til at være doven, men om sommeren føler man, at der ikke er nogen god grund til ikke at være aktiv. Men kan blive helt trist og få dårlig samvittighed over ikke at gide lave alt muligt, siger terapeuten og kommer med et råd:

- Sortér i dine planer og finde ud af, hvilke værdier, du har. Vægter du samvær med familien, vennerne eller dig selv? Lav en to-do liste og gør dig klart, hvad der er vigtigt og mindre vigtigt for dig.

2. Skuffede forventninger
Du har glædet dig til at kaste solbrillerne på næsen og tage på stranden hver eftermiddag, men arbejdsopgaverne har hobet sig op, og du når slet ikke at få alt det ud af den korte sommer, som du havde gået og glædet dig til hele vinteren.

Samtidig kan det være hård at se, hvordan alle dine Facebook-venner lægger billeder op. Vejret er lidt bedre hos dem, børnene er gladere, og græsset er konstant nyslået.

- Hvis man i forvejen er trist og nedtrykt og ikke magter en masse oplevelser, så virker det ekstra hårdt at se, hvordan alle andre hygger sig, siger Terje Nordberg.

Læs også: Måneden med flest selvmord: April dækker over trist statistik

- Så får man dårlig samvittighed og tænker: ’Jeg sidder bare her. Jeg burde også være forelsket, gå i haven eller ligge på stranden’.

Der er flere muligheder for at lægge forherligende øjebliksbilleder på de sociale medier i sommermånederne, men husk, at det kun er et lille glimt af virkeligheden, så lad dig ikke slå ud over, at dit liv ikke ser lige så perfekt ud.

3. Minder
Sommeren er fyldt med minder. Man oplever meget mere, når solen skinner, og hvis man har lavet en masse ting sammen med nogen, man senere har mistet, så kommer de minder til at dukke op hele tiden. Og så bliver man trist, fortæller Terje Nordberg.

- Den nemmest tilgængelige medicin er at tale om det. Vi har en tendens til at bure os inde, når vi er kede af det. Der burde vi i virkeligheden tale med folk. Få det ud og få en respons, siger han.

4. Døgnrytme
Sommerdepressionen kan også opstå, når dagene pludselig bliver meget længere, og man er tilbøjelig til at blive sent oppe. Så bliver kroppens døgnrytme forstyrret.

Men alt det lys fra solen kan også være et problem.

Læs også: 6 luskede grunde til, at foråret gør os trætte

- For meget lys er altid forstyrrende, når man skal sove. Der er det bedst med totalt mørke, siger Terje Nordberg, der selv har mørklægningsgardiner derhjemme, for selvom vinteren kan det være et problem, hvis man har vindue ud mod en vej, hvor der er gadebelysning.

Han anbefaler, at man køber en sovemaske, hvis man er generet af det.

5. Varme
Udover de mentale årsager til sommerdepression, fortæller læge og foredragsholder Jerk W. Langer, at også sommervarmen kan gøre visse personer triste.

- Nogle sommerdepressive har formentlig problemer med at håndtere kropsvarmen og bliver derfor for varme om natten, siger han.

Læs også: 7 tegn på at du kan have en skjult depression

- Normalt falder kropstemperaturen, når vi skal sove, og det er med til at gøre os søvnige. Men hos den sommerdepressive falder kropstemperaturen ikke, som den skal, og så sover man dårligere, siger lægen og kommer også med sine bedste råd mod tristheden:

- Tap kroppen for overskydende varme med jævnlige kolde brusebade. 

- Svøm en lang tur i havet. Men lig ikke på stranden for længe, for så bliver det hele bare meget værre.

- Et airconditioning-anlæg kan hjælpe, så man ikke føler sig så varm. Men herhjemme er de dyre airconditioning-anlæg ikke så udbredte som i andre lande.

- Biografer har dog airconditioning. Så se en eftermiddagsforestilling, når det er særligt varmt. 

- At nyde sommeren indendørs er en kedelig og frustrerende løsning, som de hårdest ramte desværre må ty til. Især hvis man får det dårligt af for meget lys.

- Hold ferie herhjemme. Symptomerne bliver værre, jo tættere man kommer på ækvator. Mens der i Danmark er mange flere vinterdepressive, er de to tilstande lige hyppige i f.eks. Indien. 

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: