5099 arbejdstagere anmeldte psykisk arbejdsskade i 2013

Skrevet af admin

14/07/2014

Dagens topnyheder

Øget arbejdspres, gentagne trusler og mobning på arbejdspladsen kan føre til depression eller stress. Men det er svært at dokumentere, skriver Jyllands-Posten mandag.

Sidste år anmeldte 5099 arbejdstagere en psykisk erhvervssygdom, hvilket er en stigning på 65 procent siden 2010. Men kun 4,1 procent af de sygdomsramte fik arbejdsskaden anerkendt som arbejdsrelateret.

Flere af fagbevægelsens aktører, deriblandt FTF, FOA og Bupl, finder det problematisk, at anerkendelsesprocenten er så lav.

- Det er meget svært at identificere en arbejdsskade, hvis den ikke knytter sig direkte til en konkret hændelse. Gentagne trusler på en skadestue kan knække folk, men det er svært at bevise, når nedslidningen er sket over en længere periode, siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF, til Jyllands-Posten.

Imidlertid er reaktionen fra en række eksperter, at udviklingen er et udtryk for, at der er gået inflation i anmeldelser af arbejdsskader.

- Jeg tror ikke på, at det er et udtryk for, at flere bliver syge. Derimod er der en stor industri, der profiterer på psykiske arbejdsskader og bidrager til anmeldelserne, siger professor Tage Søndergaard Kristensen, der er en af landets førende forskere i arbejdsmiljø.

/ritzau/