6 alarmerende udslæt som du skal gå til lægen med hurtigst muligt

Der er visse tegn, der betyder, du skal tage til lægen.

Denne artikel indeholder affiliate links.

Huden er dit største organ, og hvis den prøver at prøver at fortælle dig noget, er det måske tid til at lytte. Det er ikke nemlig ikke nødvendigvis skiftet i vejr og årstid, der giver dig hudproblemer. Hvis du oplever nogle af nedenstående tegn og hudproblemer, kan det være en god ide at gå til lægen eller en dermatolog.

1) Tør hud
Din hud kan blive tør, når det er vinter, eller når årstiderne skifter. Det kan som regel klares med lidt fed creme. Oplever du derimod andre symptomer så som træthed, tilstoppelse og at tage på i vægt kan du have problemer med skjoldbruskkirtlen. Tør hud kan også være et tegn på, at du mangler Omega 3-fedtsyre ifølge forskere ved universitetet “Maryland Medical Center”.

Læs også: 3 overraskende ting du måske ikke vidste om psoriasis

2) Rødmen
Lider du af jævnlig rødmen, kan det være et tegn på sygdommen Rosacea, der er en kronisk betændelseslignende hudsygdom, som ses i ansigtet. Den bliver især fremprovokeret af koldt vejr, sol, krydret mad, alkohol og stress er syndere i den forbindelse. Sygdommen rammer især folk, der er lyse i huden, og særligt kvinder og folk i alderen 30-50 år ifølge apotek.dk.

3) Nye fregner og mærker på huden
Modermærkekræft er ikke til at spøge med, og alligevel tager for få ad os symptomerne seriøst nok til at gå til lægen. Det er en af de ultimativt mest dødeligt kræftsygdomme, og du bør derfor få tjekket din hud, hvis du oplever at få nye fregner, modermærker eller pigmentændringer i din hud. 

Læs også: Fem tegn på kræft vi ofte ignorerer

4) Hyppige udslæt
En del udslæt har med hormonerne at gøre, hvilket mange kvinder kan skrive under på. Oplever du at have slemme udbrud med acne og bumser, og at intet virker mod det – hverken piller eller afslapning (hvis det fx skyldes stress), kan det skyldes sygdommen PCOS, der er en hormonel forstyrrelse, som mellem 5-10 procent af kvinder i den fødedygtige alder har.

Forkortelsen PCOS står for Poly Cystisk Ovarie Syndrom, og den kan give problemer med øget hårvækst, med at blive gravid eller uregelmæssig menstruation som kvinde.

5) Pigmentændringer
Hvis din hud er særligt mørk, tør og hård på fx din hals, arme eller lår, kan det være et tegn på, at du har hudlidelsen Acanthosis nigricans. De mørke pletter kan være tegn på øget insulin i blodet, og det er med til at danne de mørke pletter.

Patienter med sygdommen har dobbelt så stor risiko for at få type-2-diabetes, viser forskning fra University of New Mexico, og du bør derfor søge læge, hvis du oplever at have dem.

6) Knopper
Et udslæt som nedenstående kan meget vel være en allergisk reaktion på fødevarer eller fx planter eller husdyr. Det kan også være tegn på andre, og mere alvorlige sygdomme så som diabetes eller infektioner, og hvis det bliver ved med at være der eller kommer tilbage, bør du derfor få det undersøgt, ligesom tilfældet er med samtlige af ovenstående udslæt. 

 

Boost dit vægttab

(Dette er affiliate links)

Jeg vil gerne tabe mig med...

Afrikansk mango

Arabiske kaffebønner

Grøn kaffe

Hindbær ketoner

Æblecidereddike

 

 

Dagens Gossip