700 dømt for terrorisme og separatisme i Kina sidste år

712.

Det er antallet af personer, der i 2014 blev dømt for terrorisme, "separatisme" og relaterede forbrydelser i Kina, oplyser landets øverste domstol torsdag.

Samtidig lyder det, at den type sager har højeste prioritet for domstolen i 2015.

Kina har svoret at slå hårdt ned på det, landet kalder "voldelige terrorister". Derfor arbejdes der også på Kinas første antiterrorlovgivning nogensinde.

Menneskerettighedsorganisationer har advaret om, at skridtet vil sikre Kommunistpartiet mere magt i forhold til at kunne "definere terrorisme og terroraktiviteter så bredt, at det nemt inkluderer fredelig uenighed og kritik af regeringens politik".

Antallet af dømte i 2014 for forbrydelser med relation til terror, løsrivelseskomplotter eller statsfjendtlig aktivitet viser en stigning på 13,3 procent i forhold til dømte for lignende forbrydelser året før.

Oplysningerne kommer fra Kinas højesteret i en rapport fremlagt ved Den Nationale Folkekongres, der bliver holdt i hovedstaden Beijing disse dage.

-Vi (retten, red.) vil tage aktiv del i bekæmpelsen af terrorisme og separatisme og straffe voldelige terrorhandlinger hårdt i overensstemmelse med loven. Vi vil straffe de forbrydelser, der er en trussel for borgeres sikkerhed, sikre national sikkerhed, etnisk enhed og social stabilitet, lyder det i rettens rapport.

Voldelige angreb og uroligheder er taget til de seneste år i særligt Xinjiang-regionen, hvor et muslimsk mindretal - uighurerne - bor. Derudover har der været tiltagende spændinger i tibetanske områder, hvor der er protester mod det kinesiske styre.

Blandt de dømte for "separatisme" sidste år er den fremtrædende akademiker Ilham Tohti fra Kinas uighur-mindretal. Han blev idømt fængsel på livstid.

EU, USA og menneskerettighedsgrupper havde forinden indtrængende opfordret til en frigivelse af Tohti, som er en moderat, men vedholdende kritiker af regeringens undertrykkelse af mindretalsrettigheder i det store område i det nordvestlige Kina.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip