To år bag ambassades mure: Assange får nyt håb om frihed

I dag for to år siden gik Julian Assange ind på den ecuadorianske ambassade i London, og der har han opholdt sig siden af frygt for konsekvenserne af sine kontroversielle læk i whistleblower-netværket WikiLeaks.

Britisk politi bevogter ambassaden døgnet rundt, klar til at pågribe australieren, hvis han skulle træde ud på gaden.

Men ifølge Assange' advokater kan der være lys for enden af tunnelen, da de snart vil præsentere "ny information" for en domstol i Sverige, som har udsendt en arrestordre på australieren på baggrund af anklager om seksuelt overgreb.

Julian Assange, som står bag læk af bunkevis af hemmeligstemplede amerikanske dokumenter fra krigene i Irak og Afghanistan, søgte asyl, da han frygter, at en udlevering til Sverige kan være første skridt på vej mod noget meget værre.

Australierens reelle frygt er en udlevering til USA trods amerikanske regeringskilders udmeldinger i avisen Washington Post om, at han ikke vil blive retsforfulgt for offentliggørelsen af fortrolige amerikanske dokumenter.

Justitsministeriet skulle ifølge avisen være nået frem til den konklusion, at man - hvis man forfølger Assange - også skal skulle retsforfølge amerikanske medier.

- Jeg har stadig et større problem, og det er USA og den retsforfølgelse, som venter, og måske en udleveringsordre, siger Assange i forbindelse med en pressemøde for toårsdagen.

Om to uger kan australieren med stor sandsynlighed fejre sin 43 års fødselsdag på ambassaden.

I Storbritannien har sagen om Assange skabt debat. Indtil videre har myndighederne brugt 56 millioner kroner på at holde WikiLeaks-stifteren under 24 timers overvågning.

Assanges to advokater mener, at arrestordren på australieren må ophæves. De vil imidlertid ikke oplyse detaljer omkring sagen, skriver det svenske nyhedsbureau TT:

- Det er en gennemarbejdet og omfattende påstand om, at han skal sættes på fri fod. Det er professionelle overvejelser, som ligger til grund for den, siger advokat Per E. Samuelsson.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip