Århundredets våbenhandel rykker tættere på

Skrevet af admin

21/07/2014

Mest læste i dag

Tre tykke, udfyldte spørgeskemaer dumper mandag ind ad brevsprækken hos den særlige afdeling i Forsvarsministeriet, som tager sig af indkøbet af Danmarks nye kampfly.

950 spørgsmål har hver af de tre bejlere måttet besvare for at lægge bud ind på ordren, der har en anslået værdi af 30 milliarder kroner alene i indkøb, og som regnes for at være Danmarks største våbenindkøb i nyere tid.

Svarene skal nu gennemgås af embedsmændene i ministeriet, så politikerne i Folketingets forsvarsudvalg i foråret ved præcis hvilke fordele og ulemper, der er ved de tre kandidaters fly.

De vil blandt andet blive vurderet ud fra strategiske, tekniske og økonomiske kriterier, men i sidste ende spiller Danmarks internationale alliancer også en stor rolle, fortæller Henrik Breitenbauch, der er seniorforsker ved Centret for Militære Studier ved Københavns Universitet.

- Der er et storpolitisk niveau, der handler om, hvem vi gerne vil knytte relationer til.

- Når man køber et fly, køber man sig også til en lang samarbejdsrelation, der strækker sig over 30-40 år, siger han.

Det er de 30 nuværende F-16-jagere, der efter planen skal udfases endeligt i 2024 efter mere end 40 års tjeneste og afløses af en ny flytype.

Valget står mellem amerikanernes F-35A Joint Strike Fighter og F/A-18F Super Hornet og den europæiske Eurofighter Typhoon.

Danmarks nære forhold til USA betyder, at flere eksperter peger på den topmoderne Joint Strike Fighter som den varmeste kandidat.

Danmark har også bidraget økonomisk til udviklingen af flyet, som dog har været ramt af forsinkelser og tekniske problemer.

Samtidig har Joint Strike Fighter vist sig at være blevet næsten dobbelt så dyr at producere som budgetteret.

Derfor er det heller ikke sikkert, at valget ender med at falde på F-35, selv om de otte øvrige lande, der har været partnere i projektet, har sagt ja tak.

- Danmark er et selvstændigt land, der kan træffe sine egne valg. Derfor er der heller ikke noget, der er givet på forhånd.

- Men det er naturligt, at man også vil skele til, hvad andre sammenlignelige lande har gjort. De har været igennem den samme proces og gjort sig nogle af de samme tanker, siger Henrik Breitenbauch.

Deadline for at beslutte, hvilken type kampfly Danmark fremover skal benytte, er 1. juli næste år.

Herefter skal de nærmere detaljer aftales med producenten, og hvis alt går efter planen, afleveres de første fly i 2018.

Alle partier i Folketinget på nær Enhedslisten er med i forsvarsforliget, der blev indgået i november 2012.

/ritzau/