Aarhusiansk Syrien-kriger: Jeg kæmper mod al-Assad

Skrevet af admin

04/01/2015
Billedet oven for viser en anden dansk Syrien-kriger, der blev anholdt i den tyske by Aachen. Ifølge TV 2 Østjylland er der her tale om en 22-årig mand fra Østjylland, som mindst to gange har været i Syrien Foto: Polfoto

Dagens topnyheder

- Når jeg ser uretfærdighed, reagerer jeg, siger en mand i 20'erne, der er blandt de 31 aarhusianere, som myndighederne siden 2013 har registreret som udrejst til Syrien.

Abdel Fatah, der ikke ønsker at stå frem med sit rigtige navn, fortæller i Morgenavisen Jyllands-Posten søndag for første gang om sine to rejser til Syrien og siger, at han hverken er farlig, radikal eller hellig kriger, men støtter en gruppe oprørere i kampen mod Syriens præsident, al-Assad.

SR-regeringen vil med et lovforslag forhindre danske syrienfarere i at tage af sted.

Myndighederne skal kunne give udrejseforbud eller fratage folks pas, hvis der er mistanke om, at man er på vej til Syrien. Og så er det underordnet, hvem man kæmper for.

Ifølge Enhedslisten er Abdel et eksempel på, at lovgivningen kan komme til at ramme meget bredt.

- Jeg kan ikke vurdere, hvornår en person er radikaliseret, eller hvad der skal til for at blive det. Der er afsindigt uhyggelige grupperinger som Islamisk Stat, og der er også dem, der bliver støttet mere eller mindre direkte af Danmark.

- Problemet er, at regeringen og højrefløjen vil skære alle, der tager af sted, over en kam, siger retsordfører Pernille Skipper (EL) til Jyllands-Posten.

I tænketanken Justitia kritiserer direktør Jacob Mchangama regeringens lovforslag for ikke at være præcist nok i forhold til, hvornår folks aktiviteter i et konfliktområde kan betyde inddragelse af passet.

Regeringen fastholder, at alene et ophold i Syrien kan påvirke folk.

- Udgangspunktet for vores lov er, om man tilslutter sig ekstremistiske bevægelser. Men bare det at være i et konfliktområde kan øge folks evne og vilje til kriminalitet, når de kommer tilbage til Danmark, siger retsordfører Trine Bramsen (S).

/ritzau/