Advarer danskerne: Populært slik indeholder skadelig syre

Foto: Shutterstock

En ny dansk undersøgelse kommer med en bekymrende melding omkring en særligt skadelig syre, som findes i al lakrids.

Lakrids er blandt danskerne en ganske populær form for slik, som da også er at finde i diverse slikmix. Lakrids indeholder en del syre, det har hele tiden været kendt.

Et nyt dansk studie, hvor man har undersøgt indholdet af 219 forskellige produkter, kommer dog med en lidt overraskende melding.

Læs også

Kvindes hemmelighed under bruseren skaber vild debat: ‘Jeg troede alle gjorde det’

I undersøgelsen har man nemlig fundet ud af, at der er et for højt indhold af glycyrrhizinsyre, som er et naturligt sødestof i lakridsroden, som lakrids laves af.

Det får nu forskerne til at advare mod blandt andet lakridser og lakridste, skriver Videnskab.dk

»Vi blev overraskede over, at man for mange produkters vedkommende ikke skal spise mere end 4-5 gram lakrids for at få så meget glycyrrhizin-syre, at man overskrider EU's grænseværdi,« siger Nicolai Zederkopff Ballin, som er kemiker ved Fødevarestyrelsen og hovedforfatter på det nye studie.

Ifølge loven skal produkterne med det høje indhold advare forbrugerne, men hvert tiende af de undersøgte produkter var rent faktisk  ikke udstyret med den fornødne advarsel, konkluderer undersøgelsen.

Det er især personer med forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme, som skal passe på med at spise lakrids.

Samtidig bør man være opmærksom på, at flere produkter end tidligere indeholder lakrids.

Man kan derfor hurtigt komme op på en høj mængde af den problematiske syre, fordi de forskellige kilder samlet set kan bringe indtaget af lakrids op.

Det behøver altså ikke kun at være direkte indtag af lakrids, som kan være skadeligt.

For fremtiden kan du med fordel kigge på indholdslisten over de fødevarer, du køber i supermarkedet. På denne måde kan du selv være med til at begrænse dit indtag af lakrids.

Læs også

Par tror de er nye Lotto-vindere og bliver rige: Da telefonen ringer får de et kæmpe chok

 

Dagens Gossip