Advarer: Det kan gøre dig meget syg

Skrevet af Mathias Nielsen

28/08/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Man skal huske en meget vigtig ting før man spiser bær og frugter, lyder det fra seniorrådgiver.

Dagens topnyheder

Sommeren er forbundet med mange ting. Der er for eksempel flere ting, som man typisk spiser om sommeren. Her kan ting som jordbær, brombær og hindbær nævnes.

Spiser man disse ting, så skal man være meget opmærksom på en enkelt ting: de skal vaskes.. I butikken ser de som regel rene og pæne ud, men det kan være langt fra virkeligheden.

- Både på frugt og bær og grøntsager kan der være mikroorganismer, som kan gøre dig syg. For at undgå at blive syg, bør du altid skylle frugt, bær og grøntsager grundigt, inden du spiser dem. Det er en enkel måde at beskytte sig selv på, siger seniorrådgiver fra Turid Michelle Berglund i Fødevarestyrelsen til Dagbladet.no

Hvis du ikke vasker frugt og bær godt nok, kan det ende med at gøre dig meget syg:

- Det kan gå godt, eller man kan blive syg og få diarré og opkast. Bakterierne på overfladen kan komme fra jord, urent vandingsvand eller blive overført til maden under høstprocessen på grund af dårlig håndhygiejne. I værste fald kan vi mennesker blive meget syge og have behov for lægebehandling.

Turid Michelle Berglund fortæller yderligere, at man tit kan finde bær i åbne pakker, hvor der ikke er lukket emballage omkring. Det betyder, at flere forskellige mennesker kan have rørt ved dem og dermed flere bakterier.

Desuden er der forskel på, hvor lette de forskellige bær er at rengøre. Et hindbær er for eksempel sværere at rengøre end et blåbær.