Advarer om Putins næste træk: "Det vil blive brutalt"

Foto: Shutterstock

Hvis Rusland vælger at annektere fire ukrainske regioner, så kan det føre til nye, blodige sammenstød mellem ukrainske og russiske tropper.

Fredag forventes den russiske præsident, Vladimir Putin, at annektere  Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja. Det vil ske på baggrund af de folkeafstemninger, som de russisk-støttede embedsmænd i de besatte regioner har gennemført den seneste tid og som blev afsluttet for få dage siden.

Resultaterne af de påståede folkeafstemning viser ifølge Rusland, at befolkningen i regionerne ønsker at blive indlemmet i Rusland. I vestlig og ukrainsk opfattelse er afstemningerne dog forfalskede og illegitime, hvorfor de ikke anderkendes af andre end Rusland.

Læs også

TV 2-program undskylder kæmpe brøler

TV 2 i Norge har talt med to eksperter, som har givet deres bud på, hvad den forventede annektering vil få af konsekvenser. Geir Hågen Karlsen er oberstløjtnant i det norske forsvar.

Han mener, at Rusland i givet fald vil kunne indkalde værnepligtige fra de annekterede områder.

»Det, der er meget værre, er, at de kan tvinge de ukrainske borgere, der bor i de besatte områder, til at kæmpe mod deres egen regering,« forklarer han til TV 2.

Spørger man Jakub Godzimirski, som er forsker ved Norsk Udenrigspolitisk Institut (NUPI), så har mange ukrainske statsborgere frygtet, at netop det ville ske (annekteringen) – og derfor er en stor del af de ukrainere, som normalt bor i de fire regioner, flygtet til andre dele af landet for at undgå den meget paradoksale situation, som de kan ende med at stå i.

Ifølge Godzimirski, så er det især i regionerne Kherson og Zaporizjzja, at det kan gå galt, fordi der er meget få russere der. Derfor vil størstedelen af de potentielle værnepligtige være ukrainske statsborgere.

»Der må man nok forvente, at der kommer en form for modstandsbevægelse, som russerne skal forholde sig til. Det vil blive brutalt. Noget, man allerede har set i flere områder. Og der er ikke kun tale om lokale ukrainere, der bliver involveret, men også ukrainske specialstyrker, der vil blive sendt ind i de annekterede områder,« siger han.

Læs også

Stort bilmærke overrasker: Elbil i pap

 

Dagens Gossip