Advarsel: Frosne bær kan give leverbetændelse

I alt 30 personer i Danmark har de seneste måneder fået konstateret smitsom leverbetændelse også kaldet Hepatitis A. Mistanken retter sig i øjeblikket mod frosne bær som kilden til smitten. Det oplyser Fødevarestyrelsen.

Myndighederne arbejder i øjeblikket på at spore smittekilden til sygdomsudbruddet, der siden oktober har forårsaget leverbetændelse hos de mange forbrugere.

Opklaringsarbejdet i Danmark vanskeliggøres af, at smitten kan være sket op til 50 dage før man bliver syg. Dermed kan det være en udfordring at huske præcist, hvilke fødevarer man har spist. 

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med nu

Af hensyn til forbrugersikkerheden anbefaler Fødevarestyrelsen nu forbrugerne at give frosne bær et opkog på mindst et minut, før de bruges i smoothies, som kagepynt eller til desserter, som ikke bliver varmet op.

Fødevarestyrelsen anbefaler generelt forbrugerne at skylle frugt og grønt, samt at koge frosne hindbær, hvis de anvendes i retter, som ikke efterfølgende varmebehandles.

Det er allrede et lovkrav at storkøkkener, cafeer, restauranter og lignende skal varmebehandle frosne hindbær, inden de serveres i smoothies eller desserter. Storkøkkener, der laver mad til sårbare personer, anbefales at koge alle frosne bær.

Symptomerne på infektion med hepatitis A er blandt andet feber, kvalme, mavesmerter og gulsot. Urinen bliver mørkfarvet og afføringen lys. Symptomerne på leverbetændelse viser sig typisk efter tre-fire uger, men det kan variere mellem 15 og 50 dage.

Forbrugere, der har mistanke om, at de er smittede, skal kontakte deres læge. 

 

Dagens Gossip