Ældre tvinges til at bo i containere

Nils Würtzenfeld

391 uger siden

|

22/01/2017
Nyheder
Foto: Screenshot SVT
Foto: Screenshot SVT
10 mennesker fra et svenske plejehjem er tvunget til at bo i containere på grund af renovering. 'Det føles som et fængsel', lyder kritikken.

Dagens topnyheder

- Hvad har jeg gjort for at fortjene det her?

Sådan lyder ordene fra 90-årige Alfred Endl, der er én af de 10 ældre borgere i den svenske kommune Värmdö, der kan se frem til at tilbringe de næste 10-12 måneder som beboer i en container. Det skriver Svt.se.

Den opsigtsvækkende flytning skyldes, at det plejehjem, som Alfred Endl og de andre borgere til daglig bor på, skal have renoveret flere af deres lokaler.

En anden af de beboere, der også har måtte skifte sin plejebolig ud med en lille container, er 86-årige Berit Grundström, der fortæller, hvordan de nye leveforhold er aldeles kritisable.

- Det har været kaotisk på så mange måder. En nat frøs vi alle så meget, så vi måtte hoppede i sengene. Det var forfærdeligt koldt. Der var kun 10 grader herinde, forklarer hun, mens Alfred Endl mener, at de nye containere føles som et fængsel.

Årsagen til flytningen skal findes i, at arbejdsmiljøstyrelse i Sverige har forlangt, at flere af de ældres lejligheder skal renoveres på grund af dårlig tilgængelighed.

Derfor fik kommunen pludselig behov for at finde noget midlertidigt for 10 af de ældre beboere i renoveringsperioden, der som sagt kan vare i et år.

Løsningen blev de nye containere på godt 12 kvadratmeter, men det påfund møder nu stor modstand – ikke blot blandt de ældre beboere, men også hos deres pårørende og folk i kommunen.

Til Svt.se forklarer Berit Grundström, at hun har måtte give afkald på sin kaffemaskine, da pladsen i den nye container er alt for trang. Tanken om at bo i containeren i op til et år bryder Berit Grundström sig bestemt ikke om.

- Det er alt for lang tid. Der er lang tid i en ældres liv. Og hvis jeg skal bo i en container, skal den under alle omstændigheder være større, fastslår hun.

Sagen skaber netop nu stor debat i Sverige, men har også bredt sig til Norge og Danmark, hvor flere frygter, at vi med tiden vil kunne komme til at se lignende forhold i vores ældresektor.

I Danmark har vi på det seneste har flere debatter, der ligeledes har kritiseret forholdene for vores ældre i forbindelse med den mad, de får serveret fra kommunen.